NRK Meny
Normal

Åpner hjemmet for flyktninger

Gunnar Hunskaar i Sandefjord rystes av flyktningtragedien i Middelhavet. Nå åpner han villaen sin for flyktninger.

Redningsaksjon på Middelhavet

Slike bilder har fått Gunnar Hunskaar til å ville åpne hjemmet sitt.

Foto: Norges Rederiforbund

Gunnar Hunskaar har sendt et brev til ordfører, Bjørn Ole Gleditsch og bedt om at kommunen tar imot flere flyktninger. Det skriver Sandefjords Blad.

– Da jeg så disse grusomme bildene, så lurte jeg på om det var noe mer jeg kunne gjøre enn å bare gi penger. Da tenkte jeg at jeg har god plass i huset, så hvis det kan være mulig stiller jeg gjerne plass til disposisjon, sier Hunskaar til NRK.

Plass til noen personer

Hunskaar er klar på at han ikke kan ta imot veldig mange, men mener det å ta inn 2–4 mennesker er veldig bra. Han sier at hver enkelt liv er mye verdt, så alt er bedre enn ingenting.

– Så får heller Petter Stordalen, som i helga sa han kunne huset 1000 flyktninger, ta større ansvar, sier Hunskaar.

Hvordan kom du på at du kunne åpne hjemmet ditt?

– Det er fordi jeg bor her alene. I tillegg er jeg for tiden arbeidssøkende, så jeg har tid til å tenke over hva som er viktig her i livet. Det var grusomt å se alle disse menneskene. De er bare opptatt av å leve, mens vi kanskje er mer opptatt av dagligdagse ting, sier Hunskaar.

Ber politikerne ta ansvar

I sitt brev til Gleditsch ber Hunskaar om at politikerne nå gjør mer enn det de er pålagt å gjøre. Han håper politikerne setter dette på dagsorden, og som prioritet nummer 1.

Frp-statsråd Solveig Horne ba i et brev til landets ordførere torsdag om at de tar imot flere flyktninger enn det myndighetene hittil har bedt om.

Sandefjord bør ifølge Horne ta imot 158 flyktninger i 2015 og 2016, hvorav 23 av dem er direkte knyttet til krigen i Syria og katastrofen i Middelhavet.

Har Sandefjord mulighet til å ta imot så mange tror du?

– Jeg skal være forsiktig med å si hvor mange Sandefjord har plass til. Men vi må hvert fall brette opp ermene å gjøre mer enn det vi kanskje gjør i dag. Og så mye vi kan, sier Hunskaar.

Positive kommentarer

Hunskaar har fått mange positive tilbakemeldinger på sitt tilbud så langt. Både på Facebook og på telefonen har det tikket inn meldinger.

– Har ikke rukket å lese alt sammen, men jeg vil også bemerke at det er ikke min person som er viktig her. Jeg synes bare det er fint å få oppmerksomhet rundt denne saken, sier Hunskaar.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch har ikke konkludert ennå, skriver Sandefjords Blad. Han mener man skal hjelpe flyktninger i det landet de tilhører og peker på at mange flyktninger fortsatt venter i mottak fordi det ikke er plass til dem i norske kommuner.