Hopp til innhold

Anmeldt etter NRK-avsløring

Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder jegerforening og to fuglehundklubber for ulovlig utsetting av fasaner og rapphøns.

Fasan

FASAN: Fasaner og rapphøns blir brukt til å trene opp fuglehunder.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Dyrenes Røst opplyser at de har anmeldt Tjølling Jeger- og Fiskerforening, Vestfold fuglehundklubb og Rogaland fuglehundklubb.

I tillegg til ulovlig utsetting er klubbene anmeldt for ulovlig import av befruktet fasan- og rapphønsegg i perioden 2014–2016.

– Fasaner og rapphøns har i flere år blitt satt ut ulovlig uten godkjenning fra miljømyndighet, og etter den siste lovlig dato for utsetting, som er 20. juli. Det er brudd på flere bestemmelser i dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven, sier leder i Dyrenes Røst, Jenny Rolness, til NRK.

– Vi ønsker å få slutt på den ulovlige virksomheten, og på dyreplageriet ved å sette ut oppdrettsfugler til den visse død, fortsetter hun.

Vil ikke kommentere saken

«Datogrensen 20. juli er satt av dyrevelferdsmessige hensyn, for at fuglene skal ha et minimum av tid til å lære å klare seg i naturen før vinteren. Fuglene skal bli naturlig forvillet, slik at de klarer å finne seg mat på egen hånd og opparbeider en naturlig skyhet for mennesker og rovdyr», heter det i anmeldelsen av Tjølling JFF, hvor organisasjonen henviser til NRKs sak om temaet i fjor høst.

I anmeldelsen av hundeklubbene, viser organisasjonen til en annen sak NRK publiserte i januar i år.

NRK har vært i kontakt med representanter for både Tjølling JFF og fuglehundklubbene, Richard Bjørløw i Vestfold, Erwin Kranzmann i Rogaland og Gjert Einar Skallberg i Tjølling, om anmeldelsen fra Dyrenes Røst. Ingen av dem ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

– Forkastelig, uetisk og unødvendig

– Hva ønsker dere å oppnå med anmeldelsen?

– Vi ønsker å jobbe frem mot et forbud mot utsetting av fasan og rapphøns, tilsvarende forbudet mot utsetting av oppdrettsender til jaktformål. Det er de samme lidelsene der dyrene blir satt ut, og deretter går til grunne i naturen, sier Rolness.

– Så dere ønsker å få helt slutt på det, uansett om man forholder seg til de satte fristene eller ikke?

– Ja, vi mener dette er helt forkastelig, uetisk og unødvendig. Man trenger ikke å sette ut fremmede arter for at jakthunder skal trene på fuglene for jaktformål i det hele tatt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark