NRK Meny
Normal

Anbefaler mobilfri julaften

Vil du holde deg unna mobiltelefonen julaften? – Man mister dybden når man hele tiden skal dokumentere hvor flott man har det, mener psykologspesialist.

Sondre Risholm Liverød

Viser man frem hvor flott man har det, går man glipp av hvor flott det var, mener psykologspesialist Sondre Risholm Liverød.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I dag svarer nok de fleste uten tvil ja på at mobiltelefonen har en stor plass i livet. For mange er også sosiale medier en veldig viktig del av hverdagen. De fleste sier likevel at de skal prøve å holde seg unna mobilen på julaften.

Thea Rabe (19), fra Tønsberg

Thea Rabe.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Når kvelden nærmer seg og vi får gjester, da blir det nok ikke noe mer. Kanskje jeg sender en snap rett før et eller annet kanskje, men så trenger jeg ikke holde på mer med det når farmor er på besøk, sier Thea Rabe (19).

Til daglig er Rabe mye på Facebook, Instagram og Snapchat. Hun skriver også egen blogg.

Ser gjennom før leggetid

I morgen skal hun imidlertid prøve å bare være på sosiale medier på formiddagen og før leggetid. – Før jeg legger meg er det gøy å se gjennom hva folk har lagt ut, men akkurat mens vi har gjester er ikke det på sin plass, sier Rabe.

Ole Kulbraaten (52), fra Tønsberg

Ole Kulbraaten.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Ole Kulbraaten (52) sier at han kommer til å ha mobilen framme på julaften.

– Men jeg kommer ikke til å bruke den fordi jeg vil ha tid med familien. Vi får prate sammen og bruke tiden der vi er, sier Kulbraaten.

Er du mye på sosiale medier til vanlig?

– Veldig lite. Definitivt ikke i morgen, sier 52-åringen.

Mener yngre er mer frempå

Anna Fasting (45), fra Melsomvik

Anna Fasting.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Anna Fasting (45) skal gjøre sitt beste for å holde seg unna mobilen på selve julekvelden. Hun pleier å legge ut litt ting på sosiale medier til daglig. – Jeg er litt forsiktig med det. Det er sikkert fordi jeg er gammel. De yngre er sikkert litt mer frempå, sier Fasting.

– Tror du at du kommer til å legge ut noe i morgen?

– Kanskje en julehilsen til Tønsberg fallskjermklubb. Jeg har ikke fått skrevet kort til alle som er medlem der, sier 45-åringen.

– Mormor og mor blir sure

Ida Ålgård (19), fra Tønsberg

Ida Ålgård.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Ida Ålgård (19) skal prøve å ikke bruke mobilen i det hele tatt i morgen. – Fordi mormor og mora mi blir veldig sure. Det er viktig å være sammen med familien når man først er sammen med familien, sier Ålgård.

Hun pleier ikke å legge ut så mye på sosiale medier til vanlig. – Faktisk ikke. Julaften skal jeg i hvert fall ikke legge ut bilder av familien min, ler 19-åringen.

– Legg mobiltelefonen litt vekk

Ifølge psykologspesialist Sondre Risholm Liverød kan folk gjøre lurt i å ikke bruke mobiltelefonen på høytidsdager som julaften.

– Jeg vil anbefale folk å legge den litt vekk hvis de føler at de er nødt til å legge ting ut på Facebook flere ganger i løpet av julaften, sier Risholm Liverød til NRK.

Han mener imidlertid noe bruk av sosiale medier kan være positivt på en dag som dette.

– Kanskje på slutten av julaften kan man takke for gavene. At det er noe positivt og sosialt med det. Eller ønske hverandre god jul. Det er noe annet enn å vise frem hvor flott man har det, og dermed gå glipp av hvor flott det var, sier psykologspesialisten.

– Mister dybden i det man driver med

Liverød tror folk vil oppleve størst glede og mening med livet når de klarer å bare være til stede der og da.

– Med en gang vi begynner å skulle ta bilde, faller man litt ut av det. Man mister dypden i det man driver med når man hele tiden skal dokumentere hvor flott man har det, avslutter Risholm Liverød.