«Vanlige folk» koster på seg kyst

Flere vanlige folk tar seg råd til å kjøpe hytte i Vestfold-skjærgården. Men kravene er høye, og det køer seg opp hos eiendomsmeglerne.

Hytteområde på Vesterøya i Sandefjord

Vesterøya er en populær del av Sandefjord med mye kyst å by på. Det holder likevel ikke til alle som vil ha et sted ved sjøen.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Da går vi inn i stua. For øyeblikket er temperaturen omtrent lik inne som ute, og det er en regntung dag. Men på en sommerdag her, er det ikke vondt å våkne med solstrålene rett inn vinduet og utsikt rett ned til båtplassen, sier eiendomsmegler Marius Lindhjem mens han viser oss et objekt før det slippes på markedet.

Selv om det er kaldt i hytta på Vesterøya, vil sola igjen skinne på den salgsklare eiendommen langs Sandefjord-kysten.

Helst fiks ferdig

Marius Lindhjem i DNB Eiendom har i 10 år vært en av dem som hjelper selger og kjøper å bli enige når fritidseiendommer ved skjærgården i Vestfold skal ut på markedet. Prisene varierer stort sett fra 2 til 6 millioner kroner, mens enkelte hytter blir solgt for flere titalls millioner. Det er nemlig sjelden vare, blant annet på grunn av strandsoneregelen og allmennhetens krav på kystområder.

– De fleste har bygd ut mindre hytter til en oppgradert stand. Her er det bygd ut i etapper, og nå ser vi en forholdsvis ny soveromsdel med bad. Og utenfor er det to annekser, så her har man det som trengs av kapasitet, forklarer Lindhjem.

Marius Lindhjem

Marius Lindhjem driver kun med fritidseiendom i Vestfold. Kysten er svært attraktiv, nå for andre kjøpegrupper enn før, sier han.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Hytter ved sjøen skal helst være romslige og ha en moderne standard, med en solid utsikt. "Oppussingsobjekt" er stort sett et fy-ord i boligannonsene, og fasilitetene skal være på plass før den jevne hyttekjøperen i Vestfold sier seg fornøyd.

Større krav

For litt over en uke siden solgte Privatmegleren i Larvik en hytte for 1,6 millioner kroner over pristakst dagen etter visning. Her var det mange interesserte og flere budgivere. Og det er gjerne folk fra Oslo-distriktet som ønsker seg et sted ved Vestfoldkysten de kan søke tilflukt i på fritida si. Argumentene er flott kyst og grei kjøreavstand.

– Kravene til standard har økt betraktelig hvert år de siste ti årene. Nå er det tungt å selge hvis du ikke har vann, avløp og WC. Mange interessenter har også båtplass som et viktig kriterium.

Lite tyder på at den tradisjonelle, enkle hytta er på vei tilbake igjen.

– Det går motsatt vei langs kysten i hvert fall, sier hyttemegleren.

Noen vil nok stusse over at to til seks millioner kroner er middels høy pris for en hytte ved sjøen. Hva sier du til dem?

– Jeg forstår det, men det er samtidig så få nye hytter som blir bygd. Da presses prisene opp på de hyttene som faktisk finnes, forklarer han.

– Hjem nummer én

Lindhjem mener det nå er færre såkalte rikinger med raske penger mellom hendene blant hyttekjøperne. Børsene har svingt de siste årene, mens penger som er opparbeida over lenger tid er det som baner veien for andre type kjøpere.

– Skal man ha en hytte i skjærgården her i fylket, må man belage seg på å betale minst to millioner kroner, sier han.

De siste fem-seks årene har det blitt færre nyrike aksjespekulanter som står for hyttehandlingen, mener eiendomsmegleren.

– "Tregere" penger fra eksempelvis arv er langt mer vanlig. Vi kan vel si at det er mer vanlige folk som kjøper seg kysthytter. Og de bruker gjerne mer tid på dem. Noen velger til og med dette som et hjem nummer èn, med en leilighet i byen.

Skjærgårdshytte i Sandefjord

Skjærgårdshytta i Sandefjord holdes fortsatt igjen fra markedet til de siste spor av vinter har forsvunnet.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK