NRK Meny
Normal

#Hortenlove er for alle

Patentstyret har avslått Horten kommunes søknad om patent og enerett på varemerket #Hortenlove.

Hortenlove

BLIKKFANG: Hortenlove-veggen er malt av Espen Henningsen og Dino Trto.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Knut Andreas Bostad, Patentstyret

Knut Andreas Bostad i Patentstyret.

Foto: Trond Isaksen / Patentstyret

– Begrunnelsen er at Patentstyret mener dette bare er en typisk kjærlighetserklæring og at flere må kunne bruke #Hortenlove for markedsføring og reklame, sier seksjonssjef i design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret, Knut Andreas Bostad.

Utgangspunktet for å få et varemerke er at det er særpreg og at det kan utpeke en kommersiell opprinnelse. Patentstyret har altså kommet til at #Hortenlove ikke møter dette kravet.

Storsatsing

Det var i september 2015 presentasjonsfilmen #Hortenlove ble lansert. Den skal fungere som et fremsnakkingsverktøy for både innbyggere og bedrifter, ifølge kommunen. Filmen, som er på fem minutter og viser Horten fra sine aller beste sider, og er stemmesatt av skuespiller Nicolai Cleve Broch.

Ordfører Finn Øyvind Langfjell i Horten presenterte #Hortenlove

Daværende ordfører Finn Øyvind Langfjell presenterte filmen i september 2015.

Foto: Helle K. Hagen AS, Horten

Næringssjef i Horten kommune, Karl Jørgen Tofte, er uenig i avgjørelsen fra Patentstyret og har sendt et klagebrev.

– Hortenlove har vi allerede brukt en stund, og i avslaget åpnes det for å søke på nytt om godkjennelse hvis vi kan vise til at merket allerede i bruk. Det har vi gjort, så nå håper vi Patentstyret ser dette og godkjenner søknaden.

I svarbrevet fra kommunen viser de til mange av sammenhengene logoen har blitt brukt. Blant annet har filmen blitt vist på Bastøferja som har over halvannen million passasjerer årlig, Horten handelsstands forening bruker logoen til å promotere arrangementer og tjenester og Marinemusikken bruker logoen på sine T-skjorter. Og bruken fortsetter uavhengig av Patentstyrets avgjørelse, sier næringssjefen.

#Hortenlove kake

En forretning i Horten fjernet på eget initiativ maling/tagging i parken i mai. Da ordfører Are Karlsen kom for å takke, serverte de han #Hortenlove-kake.

Foto: Are Karlsen / Privat

Skal brukes som tidligere

– Vi kommer til å bruke #Hortenlove som vi gjør i dag. Vi føler vi har et godt merke som har vært med på å bygge stolthet, og som også brukes i markedsføring utenfor kommunens grenser.

Tofte sier de ikke er bekymra for uønsket bruk av varemerket.

– Vi synes det er prinsipielt viktig at en kommune kan bygge en merkevare og få beskyttelse på det.

– Kommunen kan selvfølgelig bruke det som de vil. Avslaget betyr bare at de ikke har eneretten til bruk av #Hortenlove, sier Bostad.

#Hortenlove

Slik blir du møtt når du går inn på Horten kommunes hjemmeside. #Hortenlove brukes flittig av kommunen.

Foto: Horten kommune / SKJERMDUMP