NRK Meny
Normal

«Åja, du bryr deg ikke om barna dine?»

Dette var kommentaren fra en representant i Sandefjord Arbeiderparti da tobarnsfar Morten Norum sa han stemte på et annet parti.

Morten Norum og guttene hans

SJOKKERT SMÅBARNSFAR: Morten Norum var sammen med sønnene August (1) og Adrian (3) på bytur da han fikk en ubehagelig opplevelse ved en partistand.

Foto: Privat

Det er hemmelige valg i Norge, noe som betyr at ingen får vite hvilket parti du stemmer på.

Likevel klarte ikke Morten Norum å dy seg da han ble spurt om å ta imot en program og en rose fra Sandefjord Arbeiderparti.

– Jeg ble sjokkert!

Norum svarte at han ikke var interessert i å ta det imot fordi han stemte på et annet parti, en kommentar som representanten tydelig ikke satte pris på.

– «Å ja, du bryr deg ikke om barna dine?» var kommentaren jeg fikk. Jeg ble paff og helt sjokkert, der stod jeg med to unger i barnevogn, forteller Norum.

– Hva synes du om denne kommentaren?

– Å påstå at man ikke bryr seg om barna sine fordi jeg stemmer på et parti som hun selv er uenig med blir veldig usaklig, mener Norum.

Han er åpen om at han stemmer blått og Fremskrittspartiet, men at han tidligere stemte på Arbeiderpartiet. Episoden har endret hans syn på sistnevnte parti.

– Nå er det helt uaktuelt at jeg vil stemme på det partiet igjen.

Legger seg langflate

Lederen av Sandefjord Arbeiderparti, Jonfinn Bremnes, blir mildt sagt overrasket når NRK tar kontakt med ham for å fortelle om kommentaren fra en av hans representanter.

Jonfinn Bremnes

BEKLAGER: Kommentaren fra representanten strider mot etikk og moral, mener lederen av Sandefjord Arbeiderparti, Jonfinn Bremnes.

Foto: Sandefjord Arbeiderparti

– Dersom dette stemmer, sier jeg som Kjell Bondevik en gang uttalte; «Eg blir såra og vonbroten», og det er omtrent det jeg blir i en slik sammenheng også. Det er ikke slik vi skal opptre ovenfor våre velgere, sier Bremnes.

Han forteller at det finnes uskrevne skikk- og brukregler som ikke bare gjelder for Arbeiderpartiet, men som andre partier også må forholde seg til.

– Vi har en full gjennomgang med alle som står på liste og de som står på stand, hvor vi orienterer om en del ting som ikke er lov. Blant annet at de ikke får spørre om hvilket parti folk stemmer på, forklarer Bremnes.

Vil ta saken videre

Jonfinn Bremnes sier han må ta avstand fra kommentaren som ble sagt, ettersom den strider mot all informasjon og opplæring som blir gitt deres medarbeidere.

Han legger til at partiet har mange ferske og nye medlemmer med på laget, som ikke er så rutinerte. Samtidig understreker han at denne kommentaren er noe han liker dårlig og ikke kan stå for.

– Hva gjør dere videre med denne saken?

– Jeg har informert alle medlemmer om at dette med skikk og bruk, og hvordan vi opptrer i en sånn sammenheng. Vi kommer til å følge opp denne saken ganske tett fremover, også etter valget, for dette bryter mot min etikk og moral.