– Vi opplever sjelden så alvorlige situasjoner

Det er uvanlig at vi opplever hendelser av denne typen, men vi har gode rutiner, sier pressesjefen i Posten. 44 personer ble sendt til sykehus etter funn av mistenkelig pulver ved postterminalen i Stokke.

mistenkelig konvolutt funnet på postterminalen i Stokke

MISTENKELIG PULVER: Nødetatene rykket sent torsdag kveld ut til postterminalen i Stokke, etter at ansatte oppdaget en konvolutt med et mistenkelig hvitt pulver.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Med den alvorlighetsgraden vi ser her, med reaksjoner hos de ansatte, ser vi veldig sjelden, heldigvis, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff.

Torsdag kveld ble nødetatene varslet om en konvolutt med et mistenkelig hvitt pulver på postterminalen i Stokke.

De ansatte som har vært i nærheten har fått sviende hals, rød hud og kløe.

Vi håndterer det som måtte komme. Pulverlignende stoff skjer fra tid til annen, men ikke at de ansatte får reaksjoner. Det er jo ikke posten som er målet, sannsynligvis, hvis det er noen som har uhederlige hensikter, sier Eckhoff.

Totalt 44 ansatte ved postterminalen er sent til Sykehuset i Vestfold (SiV). 13 av disse ligger på isolat, og har vært igjennom smittevernprosedyrer, forteller kommunikasjonssjef ved sykehuset i Vestfold, Merete Bugsett Lindahl.

Les også: 44 på sykehus etter at mistenkelig pulver falt ut

Det var de ansatte selv som oppdaget konvolutten, forteller Eckhoff.

De isolerte pakken og varslet politiet. Deretter har alle de ansatte blitt godt ivaretatt av posten, politiet og helsevesenet.

Gode rutiner

– Det sendes utrolig mye i posten og det som er spesielt i det tilfellet her er at da stoffet kom til syne fikk de ansatte reaksjoner. De gjorde da det de skulle ut fra situasjonen, altså å varsle politiet og isolere stoffet.

Eckhoff sier de har rutiner for å håndtere slike pakker og at de har nødvendig verneutstyr.

– Det gjelder også øving på ledernivå. Her har lederen vært til stede sammen med de ansatte hele veien, både på posten og på sykehuset.

Det går bra med alle sammen. Nå er det en del som blir holdt tilbake på sykehuset inntil vi vet hva dette stoffet er for noe.

Pressesjefen sier de venter på tilbakemelding fra politiet.

– I den grad dette blir ansett å være ufarlig – så ønsker vi å få posten ut. Det er først og fremst menneskene som er viktig, deretter posten. Nå er det jo post fra hele Vestfold, Telemark, og deler av Agder-fylkene som ble levert inn i går og det er en del post som ikke blir levert ut i dag.

Terminalen er foreløpig stengt. Eckhoff sier de venter på tilbakemelding fra politiet før de eventuelt kan sette i gang igjen og få posten.

– Da vil vi gjøre alt vi kan for å få den ut så fort som mulig.