Normal

– Må man på fest for å få oppleve Gildehallen?

Dårlig økonomi gjør at Gildehallen kun vil holde åpent for organiserte grupper og arrangementer i lavsesongen.

Tømrermester Anders Frøstrup

Tømrermester Anders Frøstrup mener det er uforståelig å bruke 25 millioner kroner på Gildehallen på Borre, for så å stenge den delvis.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

For én uke siden ble det kjent at Midgard historisk senter og Gildehallen på Borre har så dårlig økonomi at de helt, eller delvis, må holde stengt i rundt et halvt år fra 1. november.

Det har fått tømrermester Anders Frøstrup til å rase. Han var med å sette opp Gildehallen, og han beskriver stengingen som provoserende og en stor skam.

– Det er uforståelig at de bruker 25 millioner kroner på bygget, for så å stenge det. Det burde være åpent slik at de som vil kan få opplevde det historiske og unike bygget, sier han.

Nils Anker

DYRT: Direktør for Vestfoldmuseene, Nils Anker, forteller at Gildehallen varmes med ved, og at dette fort blir dyrt.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Bare delvis stengt

Nils Anker, direktør for Vestfoldmuseene, sier de bare delvis stenger for vinteren. Gildehallen vil være åpen for organiserte grupper og arrangementer.

– Vi ønsker å holde åpent så mye som mulig, men Gildehallen oppvarmes med ved og det blir dyrt, derfor reduserer vi aktiviteten i lavsesongen, sier han.

Festsal fra vikingtiden

Gildehallen er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Mange av bygningsdelene er bearbeidet for hånd med økser og høvler og den store hallen har

Gildehallen

FESTSAL: Gildehallen er en rekonstruksjon av en festsal fra vikingtiden. Mange av bygningsdelene i Gildehallen er bearbeidet for hånd.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

bærestolper med vakre treskjæringer, skåret ut for hånd.

– Det er mye håndverk i disse veggene og for oss som har bygd dette med både hjerte og hånd virker det som om man ikke setter pris på dette når de velger å holde stengt. Det er synd og skam om man må være invitert i et 50-årslag for å få oppleve Gildehallen, sier Frøstrup.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fylkesting i Gildehallen

FESTSAL: Fylkestinget i Vestfold hadde et av sine møter i Gildehallen i år.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Varme er unødvendig

Tømrermesteren mener det er unødvendig å varme opp bygget om vinteren.

– Det er ikke nødvendig å holde det varmt. Går folk tur forbi Gildehallen om vinteren trenger de ikke et oppvarmet bygg for å dra innom for å se, sier Frøstrup.

Men så enkelt er det ikke, mener Anker.

– Vi har jo ansatte på jobb også og de vil gjerne ha det varmt, men det kan jo være at vi finner en løsning for det, sier han.