NRK Meny
Normal

– Kirken skal ikke holde seg unna

Jeg kan ikke skjønne at godhet er et problem i Norge eller at vi har for mye godhet i landet vårt, sier fungerende biskop i Tunsberg, David Gjerp. Han er ikke enig med Sylvi Listhaug i at flyktningdebatten er rammet av et godhetstyranni.

Domprost i Tønsberg, David Gjerp
Foto: Henrik Bøe

Frp-topp Sylvi Listhaug gikk tidligere i dag ut og sa at hun er mektig lei av det hun kaller et godhetstyranni i flyktningdebatten . Listhaug mener at de som ønsker en streng innvandringspolitikk framstilles som "de slemme", mens alle andre er snille og gode.

Sist fredag sa preses i Den norske kirke, Helga Byfuglien, at det var uverdig at regjeringen vil ta over 4 milliarder kroner fra langsiktig bistand til å finansiere flyktningtiltak her hjemme. Det reagerte Listhaug sterkt på.

– Det hun gjør er jo å kaste seg inn i den politiske debatten.

Det er ikke fungerende biskop i Tunsberg bispedømme, David Gjerp, enig i.

– Det er i høyeste grad kirkens rolle å legge premisser for den politiske debatten, å komme med etisk grunnlagsmateriale som politikerne kan ta politiske beslutninger på grunnlag av.

– Ikke samlende for enhver pris

Gjerp er opptatt av at kirken skal stå opp for det den mener er sant ut fra et kristent etisk grunnlag. Han mener at kirken ikke må være samlende for enhver pris.

– Man kan ikke hele tiden skule til hvem som er enig eller uenig, eller om noen vil melde seg ut fordi de ikke liker det kirken mener.

Ønsker ikke blåøyd godhet

Gjerp liker ikke uttrykket at noen er "slemme", og han ser at landet står overfor en utfordring når det gjelder flyktninger. Han mener det er viktig å gi noen signaler om hvem som er i en nødssituasjon som gjør at vi må prioritere å gå inn i det.

– Og det kan hende det er mennesker som ikke har behov for den beskyttelsen som flyktningene har. Jeg ser at man ikke bare kan utøve en blåøyd godhet som går på at man favner alle og mister grepet om situasjonen. Men Norge har også forutsetninger som få andre land i Europa til å kunne yte bistand.

Folk må vurdere

Fungerende biskop i Tunsberg presiserer at han ikke vil gå inn i partipolitiske debatter, men bare si at kirken legger til grunn et nestekjærlighetsbud som alltid må ligge til grunn for kirkens etiske vurderinger.

– Det er premissene vi ønsker å levere. Så får folk flest finne ut hvordan de politiske partiene følger opp denne etiske vurderingen.