NRK Meny
Normal

– Influensaepidemien er på full fremmarsj

Mange voksne og barn ligger syke med influensa for tida.

Influensa

Ifølge Folkehelseinstituttet er vinterens influensaepidemi på god vei til hele landet. Når barn får luftveisvirus er dette ofte Respiratorisk syncytialt virus (RS-virus).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det opplyser Ragnhild Tønnessen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Det pleier å komme ett influensautbrudd til de ulike fylkene hver vinter, men størrelsen på utbruddene og når de kommer varierer fra år til år. Årets utbrudd er nå på full fremmarsj i hele landet, inkludert Vestfold, forteller hun til NRK.no.

Ifølge Tønnessen har antallet influensapasienter i Vestfold særlig steget de to siste ukene. Morten Falke ved Sykehuset i Vestfold (SiV) forteller at dette merkes godt på barneavdelingen der.

– Pågangen er stor både på poliklinikken og sengeposten for tida. De aller fleste som kommer hit er små barn med RS-virus og influensa, sier han, som er seksjonsoverlege ved barne- og ungdomspoliklinikken ved SiV.

RS-virus er et forkjølelsesvirus som oppstår hver vinter.

– Uvanlig mange med RS-virus

Jan Magnus Fredheim

Lege Jan Magnus Fredheim sier at barn under to år som får RS-virus kan havne i livsfare.

Foto: Privat

Ifølge Tønnessen er det ofte forskjell på når influensautbrudd rammer de ulike fylkene.

– FHI kaller tilfeller av influensa for en epidemi når 1,4 prosent eller flere av de som går til legen i et fylke får diagnosen influensa. I Vestfold har denne andelen steget fra 0,4 i uke 49 i fjor til 1,1 prosent i uke 2 i år, sier hun.

Tønnessen forteller at Oslo, Nordland og Sør-Trøndelag har hatt flest influensatilfeller til nå i vinter.

– Uvanlig mange barn i Vestfold har fått viruset denne vinteren, forteller Jan Magnus Fredheim, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved SiV.

Kan være livstruende for barn

Barn under to år som får viruset kan havne i livsfare fordi de kan få veldig pusteproblemer. De må i enkelte tilfeller legges inn på sykeshus, og kanskje få pustehjelp, fortsetter Fredheim.

Han forteller at RS-virus oppfører seg litt annerledes enn vanlig forkjølelse.

– Hos barn over to år gir viruset mest utslag som hosting og sår hals.

Fredheim forteller at det er lite foreldre kan gjøre for å hjelpe barna hvis de først har fått RS-virus.

– Fordi dette er et virus må det bare gå sin gang. Sørg for at barna får nok søvn og godt med drikke. Hev gjerne hodet til barnet når det sover, det gjør at han eller hun puster lettere. Barnet kan hoste i flere uker når det først har fått viruset.