– Brannsikkerheten ikke god nok - fikk allikevel ferdigattest

Sameie kan dokumentere at brannsikkerheten ikke er god nok. Likevel velger kommunen å stole på utbygger og godkjenner de 51 leilighetene.

Fra høyre: Willy Andersen, Ivar Standnes, Are Jespersen

Styret i Narverødveien frykter ikke godkjente rømningsveier kan bety at noen omkommer ved en eventuell brann. Fra høyre leilighetseier Willy Andersen, styreleder Ivar Standnes og reklamasjonsansvarlig Are Jespersen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Feil og mangler gjør at styret i sameiet Narverød park utenfor Tønsberg er oppgitt. Sju år etter at de første leilighetskjøperne flyttet inn er det fortsatt problemer. Styret mener kommunen og utbyggeren ikke har gjort jobben sin.

– Opp gjennom årene er en del blitt rettet, men de mest alvorlige avvikene gjenstår, forteller leilighetseier Willy Andersen.

Utbyggeren Backe Vestfold Telemark ønsker ikke å kommentere saken. De sier at det allerede er inngått et forlik, og at saken ikke kan løses i media.

Skum kommer opp av et sluk.

Bildet viser skum som kommer opp av et sluk. Sluket er ikke godkjent for å knytte seg til kommunens avløpsanlegg, viser dokumenter sameiet har. Likevel er det godkjent av kommunen.

Foto: Privat

Har brukt millioner på eksperter

For tre uker siden fikk sameiet med de 51 leilighetene sin ferdigattest. Det vil si at kommunen nå mener alt er i orden. Men det er det ikke ifølge sameiets styre.

Sameiet har brukt nesten fire millioner kroner på advokater og eksperter. Slik har de dokumentert at veggene mot svalgangene ikke er brannsikret slik de skal. Andre avvik er at deler av brannvarslingsanlegget er koblet fra. Det samler seg vann i store vanndammer på tak og terrasser og slukene som er montert slipper inn luft fra kloakken.

– Ved en eventuell brann er vi avhengige av at brannbilen kommer. Dette er ikke en sikker rømningsvei etter forskriftene. At kommunen, på tross av dette, utsteder en ferdigattest er høl i hue, for å si det på godt norsk, sier Andreasen.

Han mener kommunen på denne måten stiller seg på utbyggerens side.

– Vi hadde håpet at de skulle ordne opp i dette uten at vi skulle gå ut i media. Nå ser vi ingen annen utvei. Når en ferdigattest blir utstedt selv om det er mye som er uavklart når det gjelder vår sikkerhet – det kan vi rett og slett ikke godta.

Geir Viksand - Rådmann i Tønsberg kommune

Rådmann Geir Viksand i Tønsberg kommune sier de må stole på de uavhengige rapportene fra utbyggeren.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Mener alt er i orden

Rådmann Geir Viksand forteller at dette byggeprosjektet har tatt mye tid for administrasjonen. Han er likevel trygg på at alt nå er i orden.

– Jeg tror aldri at vi har bedt om så mye dokumentasjon som i denne saken, sier Viksand.

Han forteller at kommunen har bedt om en rekke uavhengige rapporter. Disse er det utbyggeren som har betalt for og levert til kommunen. Vanlig praksis er at kommunen stoler på disse, selv om sameiet har rapporter som sier at det ikke er i orden, forteller Viksand.

Det får Andersen og styret i sameiet til å reagere.

– Vi ønsker å advare de som planlegger å kjøpe en leilighet på tegnebrettet. Da bør de i så fall ha med seg en advokat og takstmann når de skal overta leiligheten, sier Andersen.

Her skulle det vært en brannvegg, ifølge sameiet.

Her skulle det vært en brannvegg, ifølge sameiet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK