– Det forebyggende arbeidet suger

Trond Einar Frednes mener arbeidet som blir gjort for å forebygge kriminalitet er håpløst.

Trond Einar Frednes

Frednes mener Norge er et attraktivt land for kriminelle og at det forebyggende arbeidet som gjøres i dag er for dårlig.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

I oktober i år gav Trond Einar Frednes fra Larvik ut boken "Badboy" i samarbeid med krimforfatter Jørn Lier Horst. Boken handler om Frednes sitt liv som kriminell.

Østlands-posten skrev onsdag om at Frednes vil gi pengene han tjener på boken til forebyggende arbeid mot kriminalitet.

– Jobben som blir gjort på forebyggende arbeid suger. Det er rett og slett helt håpløst. Politiet driver for eksempel med forebyggende arbeid ved å snakke med foreldre på 7. trinn i skolen, da blir jeg oppgitt, sier Frednes til NRK.

Badboy av Jørn Lier Horst og Trond Einar Frednes

GIR BORT: Frednes gir bort pengene fra salget av boka 'Badboy' til forebyggende arbeid mot kriminalitet.

– Enhver 13-åring kan kjøpe det han vil

Frednes peker på at Norge er et attraktivt land for kriminelle i Europa.

– Det finnes ikke et land som har mer tilførsel av narkotika enn Norge. Alle som er kriminelle i Europa ønsker seg til Norge og stoffet kommer hit for det er her pengene er. Enhver 13-åringen i landet kan kjøpe seg det han vil.

Selv har Frednes vært en del av et tungt kriminelt miljø. Som 17-åring skjøt han sin første person, og siden har han tilbrakt 11 år av livet i fengsel.

– Du kunne kjøpe alle tjenester og helt kynisk utførte jeg dem, forteller Frednes.

Ber om at folk bryr seg

Han forteller at det har vært en spesiell tid etter at han gav ut boken.

– Det er et utrolig vendepunkt i forhold til alt jeg har vært vant med tidligere. Jeg har vært vant med medieomtale, men ikke på denne måten. Og jeg har fått møte mannen i gata, både optimister og skeptikere.

Om unge som er på vei inn i et kriminelt miljø oppfordrer Frednes til kjærlighet fra dem som er rundt.

– De må bry seg og aldri stoppe. Folk som jobber i systemet må slutte å gå hjem fra jobb. Dette er en evig jobb. Ikke sy puter under armene på folk og gi dem penger, men ring rundt, få inn systemer og gjør det vanskelig for dem å være kriminelle.