18-åring skeptisk til behandling av mobbesak

En tenåring som krever erstatning av Færder kommune etter å ha blitt mobbet i flere år, mener de som behandler klagen er de samme som sviktet ham.

Illustrasjonsbilde: Ung gutt i hettegenser.

BLE MOBBET: Den nå myndige mannen ønsker ikke la seg avbilde, men ønsker å fortelle sin historie. (illustrasjonsbilde)

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

– Jeg krever erstatning fordi jeg aldri fikk fullført grunnskolen etter å ha blitt mobbet siden fjerde klasse.

Det sier en 18 år gammel mann som nå har søkt erstatning fra Færder kommune. Han mener kommunen ikke fulgte ham opp de årene han gikk på ungdomsskolen.

Nå reagerer han på at en leder i kommunen, som tidligere har avvist tenåringens søknad om å bytte skole, sitter for tett på klagen som er til behandling.

Ny start

18-åringens advokat, Fabian Stang, sier at de også stiller spørsmål ved habiliteten til en saksbehandler.

– Dette er personer som var involvert i min klients skolegang i sin tid, som nå er oppført som saksbehandlere, eller er nærstående de som behandler saken, sier Stang.

Nå ber han kommunen delegere bort saken til noen som ikke kjenner den.

Før/etter_å_være_fabian_og_bjarte_før

BISTÅR: Fabian Stang er 18-åringens advokat.

Foto: Anne Liv Ekroll

– Dersom man blir feiloperert tror jeg ikke folk synes det er greit at det er den samme legen som skal vurdere om noe er blitt gjort galt eller ikke, sier Stang.

Stang sier kravet i slike saker pleier å ligge på rundt én million kroner, og hjelper den som sliter med å få en ny start.

– Vi håper kommunen tar til fornuft slik at vi slipper å ta saken videre til tingretten, sier Stang.

Fikk ikke bytte skole

Den 18 år gamle mannen sier til NRK at han er blitt mobbet på skolen i en årrekke.

– Det skolen gjorde var å isolere meg på et rom på størrelse med et bøttekott, slik at jeg skulle unngå å møte på mobberne, sier han til NRK.

18-åringen har de senere årene blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse og fått sosial angst etter mobbingen.

– To år etter at den første søknaden om skolebytte ble avvist, fikk jeg en søknad innvilget etter press fra min psykolog, advokat og pp-tjenesten, sier han.

– Ikke inhabile

Rådmann Torill Eeg i Færder kommune skriver i en e-post til NRK at habiliteten til de som skal behandle saken er vurdert.

– Det er ikke grunnlag for inhabilitet, skriver Eeg.

Eeg ønsker ikke svare på hvor godt kommunen har håndtert mobbeproblemene til 18-åringen eller hvordan de stiller seg til erstatningskravet.

– Spørsmålene besvares i brev til elevens advokat. Brevet sendes i løpet av en uke, skriver hun i e-posten.

Rådmann Toril Eeg

FOKUS PÅ MOBBING: Rådmann i Færder kommune Torill Eeg sier det er etablert innsatsteam på skolene i kommunen som skal jobbe forebyggende med mobbing. (arkivbilde)

Foto: John-Andre Samuelsen.

Hun påpeker at i det gitte tidsrommet ble det i mobbesaker fattet enkeltvedtak som inneholdt tiltak. Her kunne man klage til Fylkesmannen.

Innsatsteam

Eeg sier elevenes psykososiale læringsmiljø i lang tid har hatt stort fokus i kommunen.

– Det viktigste er konkrete forebyggende planer og det har alle skolene i Færder kommune. Mobbing er gjentagende tema både på ledermøter og i personalmøtene på skolene, sier Eeg.