NRK Meny
Normal

- Håpløst beredskapsarbeid

Velforeningen i Nevlunghavn ønsker å opprette eget oljevern for tettstedet.

Oljen legger seg på svabergene
Foto: Aud Darrud / NRK

Velforeningen mener mye av oljesølet kunne vært unngått, og kaller beredskapsarbeidet i området for håpløst.

To løsninger

Karin Gustavsen i velforeningen ser for seg to løsninger for et eget oljevern.

- Det ene er å ha kompetanse selv. Jeg tror at hvis våre lokale kjente sjøfolk hadde hatt et lensesystem de selv kunne legge ut så ville havna vært beskyttet. Alternativet er å ha en avtale med et firma som er spesialist på dette og som raskt kan tre inn, sier hun til NRK.

En lense ble lagt ut fredag, men til liten nytte. For oljen vaker i kilovis langs strandkanten ved bryggeområde. I går kom Kystverket til unnsetning og Larvik kommunens beredskapsarbeid er under planlegging.

Ved noen enkle grep kunne de raskt ha hindret spredning i startfasen, mener Gustavsen.

- En telefon er nok

- Det ville vært tilstrekkelig med en kort telefonsamtale eller prat med en av våre lokale fiskere som kjenner farvannet, strømmene, bølgene og vet hvor man kan legge ut lenser, sier Gustavsen.

Hun mener at en telefon til de lokale fiskerne ville vært nok til å beskytte hele Nevlunghavnbukta og bryggeområdet.

Lokale krefter har nå satt i gang opprydningsarbeidet mot kommunens anbefalinger. Beredskapssjef i Kystverket, Johan Marius Ly, mener det er for tidlig å se på hva som kunne blitt gjort annerledes.

- Vårt fokus nå er å få samlet opp den oljen som er på strendene, hindre at den som ligger nærme land sprer seg videre og sørge for at naturen blir satt tilbake til den tilstanden den var før hendelsen skjedde, sier han til NRK.

LES OGSÅ: Nytt utslipp fra "Full City"

Meldte ikke fra at skipet drev