Hopp til innhold

Zelenskyj: – Bevisst massedrap på ukrainske krigsfanger

Russland og Ukraina anklager hverandre ​​for å ha angrepet et fengsel som skal ha drept over 50 ukrainske militærfanger.

DØD OG RUINER: Fengselet i Olenivka i Donetsk, øst i Ukraina. NRK har sladdet noen av detaljene på bildet.

DØD OG RUINER: Fengselet i Olenivka i Donetsk, øst i Ukraina. NRK har sladdet noen av detaljene på bildet.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

– I dag mottok jeg informasjon om okkupantenes angrep mot Olenivka-fengselet i Donetsk. Dette er et bevisst massedrap på ukrainske krigsfanger. Over 50 personer er drept, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige tale fredag.

Blant de drepte var mange soldater som ble tatt til fange etter kampene i Mariupol.

FN ber partene på bakken i Ukraina etterforske fullt ut hva som har skjedd.

 Brakke ved et fengsel i Olenivka, i et område kontrollert av russisk-støttede separatiststyrker, øst i Ukraina, fredag ​​29. juli

FANGELEIR: En brakke ved fengselet i Olenivka som ble brukt til fangeleir for ukrainske tjenestemenn. Ukraina, fredag ​​29. juli

Foto: AP

– Vi vil sterkt oppfordre partene på bakken til å etterforske fullt ut hva som har skjedd, sa Farhan Haq, visetalsmann for FNs generalsekretær, på en pressekonferanse fredag kveld, ifølge The Guardian.

53 ukrainere ble drept i angrepet og 75 andre ble såret. Det bekrefter både russiske representanter og de russiskstøttede opprørsgruppene i Donetsk.

Ifølge BBC er bilder av det som skal være ruiner av ødelagte køyesenger og sterkt forkullede kropper, blitt vist på russisk TV.

Ukrainas president Volodymor Zelenskyj

President Volodymyr Zelenskyj hevder Russland bevisst begikk krigsforbrytelser da et fengsel med ukrainske fanger ble angrepet fredag

Foto: AP

Beskylder hverandre

Det fremstår uklart hva som har skjedde i fangeleiren Olenivka.

Ifølge Ukraina ble stedet målrettet ødelagt av Russland for å ødelegge bevis på tortur og drap.

– Det er en bevisst russisk krigsforbrytelse, sier Zelenskyj.

Den ukrainske etterretningstjenesten mener angrepet ble utført av leiesoldater fra Wagner-gruppen. Under kommando av en oligark som står nær Vladimir Putin, skriver CNN.

Det russiske forsvarsdepartementet avviser dette.

Russland på sin side hevder at fangeleiren har blitt truffet av ukrainske presisjonsraketter.

I tillegg sier Forsvarsdepartementet i Russland at angrepet ble utført med USA-laget Himars-artilleri. De kaller hendelsen for en «blodig provokasjon», og mener Ukraina har utført angrepet for å skremme ukrainske soldater fra å overgi seg.

Påstanden avvises blankt av Ukraina. Det ukrainske forsvaret sier at Ukraina ikke har angrepet Olenivka.

Stålverket Azovstal var tilholdssted for ukrainske soldater og sivile da russiske styrker angrep Mariupol.

206r1AU7_uE

Myndighetene i Moskva har åpnet en etterforskning av saken, og det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti hevder det er funnet deler fra amerikanske raketter på stedet.

Foto: AP

Ber FN fordømme angrepet

Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak, ber FN og andre internasjonale organisasjoner om å fordømme angrepet.

Han hevder Russland hadde overført ukrainske fanger til den bombede bygningen bare noen dager før eksplosjonen og antyder at det dreier seg om et planlagt angrep.

– Formålet var å diskreditere Ukraina overfor våre partnere og forstyrre våpenleveransene, sier han.

Ukraina ber også FN og Røde Kors om en grundig etterforskning.

– Vår prioritet nå er å sørge for at de sårede får livreddende behandling, og at likene til de som mistet livet blir håndtert på en verdig måte, skriver Røde Kors i en uttalelse.

– Ingen lyd av raketter

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU sier de har fanget opp telefonsamtaler som viser at russiske styrker sto bak. Ifølge disse kan Russland ha plassert eksplosiver i bygningen.

– Ingen av øyenvitnene hørte lyden av raketter på vei mot fengselet. Det var ingen karakteristisk plystrelyd, heter det i en uttalelse fra tjenesten.

SBU påpeker også at videoene som er lagt ut fra åstedet, viser at vinduene i flere av rommene var intakt.

– Det tyder på at det var en eksplosjon inne i bygningen. At veggene dempet sjokkbølgene og beskyttet naborommene, hevder den ukrainske sikkerhetstjenesten.

Mariupol

De ukrainske styrkene kjemper for å beholde kontrollen i Donetsk øst i landet. Sammen med naboprovinsen Luhansk utgjør de regionen Donbas, som Russland har som mål å erobre.

Moskva har kontroll over Luhansk, men sliter med fremrykkingen i Donetsk.

Mange av drepte krigsfangene i Olenivka var soldater som ble tatt til fange under kampene i Mariupol. I flere uker ble rundt 1000 soldater innesperret i stålverket Azovstal, omringet av russiske styrker.

Noen av de ukrainske soldatene holdt ut til det siste i stålverket Azovstal. Deres utholdenhet i kampene om stålverket Azovstal, ble et symbol for den ukrainske motstanden mot den russiske invasjonshæren.

I mai overga imidlertid mer enn 2.400 ukrainske soldater seg i byen etter at de fikk ordre fra hærledelsen i Kyiv om å legge ned våpnene.

Å holde krigsfanger i et område der det pågår kamper er forbudt etter Genèvekonvensjonen. Fangene skal så snart som mulig evakueres vekk fra slagmarken.

SISTE NYTT

Siste nytt