NRK Meny
Normal

Mangler penger for å hjelpe flomofrene

Hjelpeorganisasjonen CARE mangler penger til å hjelpe ofrene i det flomrammede Pakistan. 12 millioner mennesker er rammet av flommen.

Flomkatastrofe i Pakistan

Pakistanske overlevende evakuerer Dera Ismail Khan-området etter flommen.

Foto: NASEER AZAM / Afp

Ifølge den nasjonale katastrofemyndigheten (NDMA), har flommen som skal være den verste på 80 år, fått konsekvenser for 12 millioner mennesker i provinsene Punjab og Khyber Pakhtunkhwa.

Men det skal bli enda verre. Myndighetene innleder nå en evakuering av en halv million mennesker i sørlige deler av landet.

Trenger penger

Marte Gerhardsen

Generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Vi er i ferd med å tømme nødhjelpslagrene våre, sier generalsekretær i CARE i Norge, Marte Gerhardsen.

Hun sier situasjonen er svært alvorlig.

– Vi deler ut vannrenstabletter, telt, myggnett og vi har mobile klinikker, sier Gerhardsen. Hun sier CARE hadde et nødhjelpsfond som gjorde at de kunne sette i gang med en gang.

– Men nå er vi avhengig av at det kommer inn nye midler, sier hun og understreker:

– Hvis det ikke kommer inn mer til CARE og alle de andre som er der nede, FN mangler også penger, så vil det ikke være nok. Det er så mange mennesker som har mistet alt, sier Gerhardsen til NRK.

Vil ikke forlate dyrene

Flomkatastrofen i Pakistan

Et barn har søkt tilflukt på en opphøyning i landsbyen Durrani Maher, omtrent ti mil utenfor Sukkur i Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

De lokale myndighetene vil evakuere folk fra Sindh-provinsen der det er ventet ny flom fra nord om to dager. Men det er ikke alle som ønsker å reise, fordi det betyr at de må forlate dyrene sine.

– For mange av dem som bor rundt Indus-elven, kan tapet av høns eller en ku bety forskjellen på liv og død, sier Anders Sæverås fra Kirkens Nødhjelps kontor i Islamabad.

Allerede er fire og en halv millioner mennesker direkte rammet av flommen. Sæverås har nettopp vært i Nowshera- provinsen, hvor det ifølge han stinker av kloakk.

– Men folk er flinke å hjelpe hverandre forteller Sæverås.

Til og med radikale bevegelser som Taliban har bidratt i hjelpearbeidet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flomkatastrofen i Pakistan

En mann sitter på en seng i huset sitt, som er ødelagt av flommen i den pakistanske landsbyen Mohib Banda i Nowshera-provinsen.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Mer regn i vente

I et land som allerede vakler under terror, etnisk uro og massiv korrupsjon, bidrar flommen til å forsterke alle disse problemene.

Også på indisk side av grensen, i den omstridte Kashmir-provinsen, har regnet forårsaket flom og antall døde er i følge lokale indiske myndigheter nå oppe i 115, mens flere hundre er skadd og savnet.

Det uvanlige og kraftige regnværet kom uventet i Ladakh-regionen nær grensen til Kina, et område som i august er svært populært blandt turgåere og fjellfolk, nettopp på grunn av det gode klimaet.

I høyden ved foten av Himalaya varierer temperaturen fra under 0 til om lag 30 varmegrader, noe som har medført stor snøsmelting, i tillegg til nedbørsmengdene.

Omstridt område

Bilder fra området viser hvordan vannmassene har tatt med seg veier, bygninger, broer og kraftlinjer. Situasjonen i den fjerntliggende delen av India er svært uoversiktlig.

Kashmir er politisk svært omstridt. Både Pakistan og Kina gjør krav på deler av den indiske provinsen, som derfor er godt beskyttet.

Flere militære obeservasjonsposter er tatt av flommen og blant de døde skal det være minst 25 soldater.

Flomkatastrofen i Pakistan

En mann tar seg over en elv i Chakdara i Swat-dalen ved hjelp av en tau. På den ødelagte broen sitter en gruppe menn og ser på.

Foto: STRDEL / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt