Hopp til innhold

WSJ: Rekordstor milliardbot til Facebook etter Cambridge Analytica

Den amerikanske forbrukervernmyndigheten FTC har gitt Facebook den største boten som noen gang er gitt til et IT-selskap.

Mark Zuckerberg

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg vitnet i april i den amerikanske kongressen om selskapets bruk og beskyttelse av brukernes personlige data.

Foto: Leah Millis / Reuters

Facebook må betale 5 milliarder dollar – rundt 43 milliarder norske kroner, for brudd på personvernreglene i USA, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen vedtok FTC boten med tre mot to stemmer, der de republikanske medlemmene stemte for og det demokratiske mindretallet stemte mot. Demokratene skal ha ønsket å fortsette granskingen av selskapet.

– Boten er en brøkdel av Facebooks årlige inntekter. Den kommer ikke til å få dem til å revurdere sitt ansvar for å beskytte brukernes data, sier David Cicilline, demokratisk medlem av Representantenes hus.

Har satt av penger

Hverken Facebook eller FTC har så langt kommentert opplysningene om at de har kommet frem til et forlik som inkluderer den rekordstore boten.

Facebook opplyste i april i år at selskapet ventet en bot på mellom tre og fem milliarder dollar og at selskapet hadde satt av penger til å betale boten.

Facebook er også under etterforskning for hvordan de har håndtert brukernes personopplysninger.

Forliket kan føre til at det amerikanske justisdepartementet avslutter etterforskningen som ble startet etter Cambridge Analytica-skandalen.

 Mark Zuckerberg taler på konferansen i San Jose.

Mark Zuckerberg med Facebooks nye slagord «Fremtiden er privat» tidligere i år. Kritikere er skeptiske til om den rekordstore boten vil føre til at selskapet endrer oppførsel.

Foto: Tony Avelar / AP

– Endrer neppe oppførsel

Selv om detaljene rundt boten ikke er kjent, er det ventet at den også vil legge restriksjoner på Facebooks bruk av personlige data i fremtiden.

Charlotte Slaiman i den amerikanske forbrukerorganisasjonen Public Knowledge sier til nyhetsbyrået AFP at hun ikke tror restriksjonene blir veldig strenge.

– Vi vet ikke detaljene om forliket, men boten alene vil ikke være nok til å endre Facebooks oppførsel, sier Slairman.

50 millioner brukere

Det britisk-baserte dataanalyseselskapet Cambridge Analytica skal ha samlet inn personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Deretter ble det solgt analyser av materialet, blant annet til valgkampapparatet til Donald Trump.

I kjølvannet av dette startet FTC en etterforskning av Facebook. Det kom raskt fram at Facebook var ansvarlig for flere andre brudd på personvernsikkerheten.

Blant annet kom det fram at selskapet ga ulike nettsteder tilgang til brukernes personopplysninger uten å gi tilstrekkelig beskjed om dette.

SISTE NYTT

Siste nytt