Hopp til innhold

Wikileaks offentliggjør eposter Clinton nekter å vise frem

Hillary Clintons taler bak lukkede dører til Wall Street-økonomer viser en presidentkandidat som hyller internasjonale handelsavtaler og som mener bankene selv bør kunne bestemme over seg selv.

Hillary Clinton

Eposter der Hillary Clinton hyller banknæringen og frihandel er nå offentliggjort.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Julian Assange

Wikileaks-gründer Julian Assange har lenge lovet flere lekkasjer rundt Clinton sine eposter.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

«Fri handel og åpne grenser» og et forslag om at banknæringen selv er best skikket til bestemme hvordan de bør reguleres, tegner et litt annet bilde av Hillary Clinton enn den presidentkandidaten som gang på gang har forsøkt å ta avstand fra frihandelsavtalen med EU, den såkalte TTIP, og som vil ha strengere kontroll med Wall Street.

Kommentarene skal ha kommet fra en e-post med taler hun holdt for en gruppe betalende Wall Street-ansatte tidlig i presidentnominasjonsprosessen. Og det er Wikileaks som offentliggjør dem.

– Drømmer om fellesmarked

Både Bernie Sanders og Donald Trump har lenge kritisert Clinton for å ha for tette bånd til banknæringen og pengemakta på Wall Street. Og begge har kritisert henne for å ha mottatt store summer fra de samme aktørene.

TTIP har nærmest blitt et skjellsord i valgkampen og Trump har brukt mye energi på å vise til at Clinton tidligere har støttet avtalen og at hun er for disse typer handelsavtaler, og nå viser lekkasjen at han kan ha et poeng.

I en av utskriftene skal hun blant annet ha fortalte en brasiliansk bank i 2013 at «hennes drøm er et fellesmarked, åpent for handel og ingen grenser».

Clinton på sin side har ikke ønsket å frigi disse talene eller epostene som har omtalt møtene, og de valgte i dag å nekte å verifisere dokumentene.

– Vi kan ikke bekrefte at disse dokumentene, som Julian Assange har stjålet, er ekte. Dette kommer fra en mann som ikke har lagt skjul på at han ønsker å skade Hillary Clinton, fortalte talsmannen hennes Glen Caplin pressen, ifølge Washington Post.

USA vil reagere mot Russland

I går ble det også kjent at USA lover en reaksjon på de påståtte hackerangrepene fra Russland i forbindelse med Demokratenes landsmøte i sommer.

Da ble det offentliggjort interne eposter som viste at ledende personer i partiet støttet Hillary Clinton fremfor Bernie Sanders på et tidspunkt da partiapparatet skulle ha forholdt seg nøytralt. Avsløringene førte til at komiteens leder, Debbie Wasserman Schultz, trakk seg rett før landsmøtet.

I slutten av september ble det kjent at FBI etterforsker enda et hackerangrep mot partiet, rettet mot mobiltelefonene til medlemmer av partiledelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt