– Alarmnivået er ekstremt høyt, sier generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Margaret Chan.
DESINFISERER: Kommunalarbeidere desinfiserer hus mot mygg i Recife i delstaten Pernambuco i Brasil.
Foto: Felipe Dana / ApWHO har innkalt til pressebrief i Genève i ettermiddag om det fryktede zikaviruset.
Krisemøte 1. februar
Organisasjonen har måttet tåle kraftig kritikk for ikke å ta lederskap i møte med zikaviruset – som kobles til alvorlige hjerneskader, mikrocefali, hos nyfødte.
Opp til 4000 barn i Brasil har fått mikrokefali siden viruset brøt ut.
– Vi ser nå utbrudd i 23 land. Zikaviruset kobles sammen med mikrocefali, men det er viktig å påpeke at sammenhengen ikke foreløpig er fullstendig etablert, sier Chan.
Generaldirektøren sier det er risiko for økt smitte, og innkaller derfor en krisekomité med eksperter til møte i Genéve 1. februar. Der vil hun be om råd for hva organisasjonen skal gjøre i møte med viruset.
ZIKA-MYGG: Aedes-myggen er bærer av zikaviruset og utbredt i Latin-Amerika.
Foto: NELSON ALMEIDA / AfpFra talerstolen i Genève listet hun opp fire grunner til at alarmnivået er så høyt:
- Mulig sammenheng med neurologiske sykdommer
- Faren for spredning
- Mangel på immunitet
- Mangel på behandling/vaksine
– Eksplosiv risiko for pandemi
WHO frykter nå at utbruddet av zikaviruset kan komme opp i mellom 3 og 4 millioner tilfeller, sier en tjenestemann ifølge Reuters.
Amerikanske forskere hevder risikoen for en zika-pandemi er eksplosiv.
De mener WHO må reagere raskere enn ved ebolautbruddet i 2014, som tok livet av over 10.000 mennesker i Vest-Afrika. Manglende respons da kostet flere tusen liv, mener ekspertene.
Det finnes ingen kur mot zikaviruset, og forskere sier det kan ta opp mot 10 år å få en vaksine ut på markedet. I utgangspunktet gir viruset lette symptomer som hodepine og feber, og trenger ikke være farlig for folk.
Det er gravide som må være varsomme, fordi viruset kan føre til at barnet blir født med liten hodeskalle og alvorlige hjerneskader.
- Les også:
DESINFISERES: «Sambradromen», et av hovedsetene for karnevalet i Brasil, sprayes før karnevalet sparkes i gang om få uker.
Foto: Leo Correa / Ap