Hopp til innhold

Voldsomme protester mot livsfarlige veier i Bangladesh

Studenter i Bangladesh har den siste uka demonstrert mot anarkiske tilstander på veiene. Utallige ulykker, sjåfører uten sertifikat og falske bilskilt dominerer trafikkbildet i landet.

BANGLADESH-PROTEST/

SAMMENSTØT: En skadet student blir hjulpet under sammenstøt med politiet mens de protesterer over trafikkulykkene som drepte to tenåringer.

Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / Reuters

Den siste uken har et titalls tusen studenter lammet deler av Dhaka med sine protester mot dårlig trafikksikkerhet. Demonstrasjonene startet etter at to tenåringer mistet livet da de ble påkjørt av en buss i høy fart.

Arild Engelsen Ruud er professor ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved instituttet for kulturstudier og orientalske språk. Han sier at trafikksituasjonen i Bangladesh engasjerer bredt.

Arild Engelsen Ruud

INGEN FORANDRING: Arild Engelsen Ruud er professor ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved instituttet for kulturstudier og orientalske språk. Han tror ikke demonstrasjonene vil føre til store forandringer.

Foto: UiO

– Det er anarkiske tilstander på veiene, spesielt i hovedstaden Dhaka. Det er mange biler med falsk registrering og sjåfører som ikke har sertifikat. Det er tre ganger så mange biler i Bangladesh som det er registrert, fordi folk lager egne skilt med tilfeldige nummer, sier Ruud.

Det er ifølge han tøff konkurranse mellom de mange busselskapene i landet, og det er derfor om å gjøre å nå fram til bussholdeplassen først.

Mye frustrasjon

Mandag brukte politiet tåregass mot hundrevis av studenter som blokkerte veier i hovedstaden Dhaka. Selv om det er studentene som er ute og demonstrerer, sier Ruud at trafikksituasjonen engasjerer bredt.

– Dette engasjerer veldig mange mennesker, men det er studenter som har anledning til å demonstrere. Bangladesh er et fattig land, og de aller fleste kan ikke ta seg fri i en uke for å demonstrere.

Ruud sier at det tradisjonelt sett er studenter som uttrykker politiske misnøye, fordi Bangladesh ikke har uavhengige fagforeninger eller en ideologisk politisk opposisjon.

– Disse demonstrasjonene blir en måte å få utløp for frustrasjon på. Det er økende misnøye til myndighetene i Bangladesh, som mange opplever som selvtilfreds og autokratisk, forklarer Ruud.

Selv om Bangladesh har en god økonomisk utvikling er det mye å være misfornøyd med, mener Ruud.

– Regjeringen i landet har fullstendig kontroll over politiet, militærapparatet og domstolene. Bangladesh sliter også med korrupsjon og utallige problemer i forvaltningen.

Ruud tror derimot ikke at demonstrasjonene kommer til å føre til noe som helst.

– Dette er unge studenter som lager bråk på gaten. De har ingen politisk vekt og det er ikke mulig at noen vil kunne bygge opp en opposisjon mot en regjering som styrer med såpass fast hånd, sier Ruud.

Bangladesh Transportation Chaos

ANARKISKE TILSTANDER: Demonstrasjonene startet da to tenåringer mistet livet da de ble påkjørt av en buss i høy fart.

Foto: A.M. Ahad / AP

Begrenser nett-tilgangen

Ifølge en av landets største aviser, Prothom Alo, er hastigheten på 3G og 4G-nettverkene skrudd ned, trolig i et forsøk på å begrense kommunikasjonen mellom studentene som demonstrerer i landet.

– Studentene mobiliserer folk til demonstrasjoner via internett. Dessverre har det også vært brukt til å spre rykter og frykt. Myndighetene i Bangladesh driver iherdig overvåkning av sosiale medier, så begrenset nett-tilgang er nok for å roe gemyttene, sier Ruud.

Bangladesh går mot valg i desember, men Ruud tror heller ikke at det vil føre til noe nytt.

– Det er ingen antydninger til at mye kommer til å bli endret. Regjeringspartiet mener at det er de som representerer nasjonens ånd. Uten en opposisjon vil ingenting forandre seg, mener han.

Bangladesh Transportation Chaos

TUSENVIS: Den siste uken har titalls tusen studenter lammet deler av Dhaka med sine protester mot dårlig trafikksikkerhet.

Foto: A.M. Ahad / AP

SISTE NYTT

Siste nytt