Vladimir Putin – «the piano man»

Den russiske presidenten Vladimir Putin overrasker igjen. Denne gangen er det ikke på ishockeybanen eller på hesteryggen, men på pianokrakken.

RUSSIA-PUTIN/

President Vladimir Putin spiller foran møtet med den kinesiske presidenten 14. mai.

Det var før toppmøtet med den kinesiske presidenten Xi Jinping søndag Vladimir Putin brukte noen minutters ventetid til å sette seg ned ved et piano, eller mer korrekt et flygel.

Med en eller høyst to fingre klimpret han seg gjennom to sanger fra sovjettiden, «Vinduer i Moskva» og «Byen over den frie Nevafloden», kjente sanger fra 2. verdenskrig.

«Vår president er best!»

Det den russiske presidentens alltid tilstedeværende pressetalsmann Dmitrij Peskov filmet det hele og sørget for å legge det ut på sosiale medier.

Og siden har opptaket gått sin seiersgang på alle sosiale medier og TV-kanaler. Hvor mange millioner som har sett det, er det vanskelig å få oversikt over, men kommentarene til denne overraskende siden fra den russiske presidenten har strømmet inn.

– Vår president er den beste i verden, skriver en som heter Vitalij på Facebook, mens Rania mener at Putin gjennom dette «viser at han er en person med ekte følelser»​.

– En dyktig hemmelig agent, skriver en innsender på Weibo, en mikrobloggside i Kina, med referanse til Putins fortid i det hemmelige sovjetiske politiet KGB.

Klaget på ustemt piano

Vladimir Putin har aldri vært redd for å by på seg selv, og har stilt opp både på judomatten, på hesteryggen, i et mikrofly ved siden av flygende snøtraner, og på tigerjakt.

Senest i forrige uke vakte det oppsikt da han dukket opp på ishockeybanen i OL-byen Sotsji i forbindelse med sin 64-årsdag og scoret hele seks mål i en oppvisningskamp.

YE Russia Putins Cranes Vladimir Putin

Vladimir Putin i et mikrofly som seinere fløy sammen med traner over Jamal-halvøyen nord i Russland.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Men i opptaket fra Beijing er det altså en helt annen Putin vi får se. En president som ikke helt uten å dumme seg ut, kommer seg gjennom de melankolske tonene i de to sovjetiske sangene, før han smeller igjen pianolokket og sier at nå får det være nok.

– Jeg trodde at dette opptaket som Peskov gjorde, bare var ment for privatbruk, men det er helt greit at det nå er offentliggjort, sa Putin på en pressekonferanse i Beijing mandag, etter at «The piano man Putin» er blitt en hit på sosiale medier over hele verden.

– Jeg kan ikke si at jeg spilte. Jeg var så vidt borti pianoet med fingrene, sa Putin, som med ironi også klaget på at pianoet var ustemt og derfor vanskelig å spille på.

Til valg i 2018?

Vladimir Putin har altså bygget seg opp som en sterk leder som holder seg i god form, og det er ikke ofte at han har vist fram en mer mykere side av seg selv.

I 2010 stilte han opp på et veldedighetsarrangement og sang Fats Dominos «Blueberry hill» på engelsk, men søndagens opptreden på pianokrakken er uten tvil noe nytt.

Putin er tøffere enn toget

Putin på jakt. Det er dette bildet av den russiske presidenten både russerne og resten av verden har lært å kjenne.

Foto: Dmitry Astakhov / Ap

Vladimir Putin har styrt Russland i 17 år etter at han overtok som president etter Boris Jeltsin nyttårsaften 1999.

Under pressekonferansen i Beijing ville han nok en gang ikke gi noe klart svar på om han stiller opp for en ny seks års periode ved presidentvalget som etter planen skal holdes våren 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt