Vil utsette godkjenningen av valget i Michigan

Det republikanske partiet søker om 14 dagers utsettelse av godkjenningen av valgresultatet i Michigan, ifølge CNN.

President Donald Trump utenfor Det hvite hus 13. november 2020.

President Donald Trump har ikke vist seg offentlig de siste dagene, etter at han kom med en uttalelse utenfor Det hvite hus den 13. november. Men han skal være aktiv på telefon med å overtale republikanskstyrte delstater til å gi ham valgmennenes stemmer i stedet for Biden.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Fristen for godkjenningsprosessen er opprinnelig satt til mandag 23. november.

Lederne for delstatskamrene i Michigan sa tidligere i dag at de ikke vet om noe som trekker valgresultatet i tvil.

Det nasjonale republikanske partiet skriver i et brev til styret i Michigan at de ønsker en granskning av stemmene i Wayne County, melder Reuters.

Valgstyret i fylket, som er Michigans største, har godkjent Bidens overlegne seier her. Biden vant Michigan med over 150.000 stemmers overvekt.

Donald Trump vil at det republikanske flertallet i delstatsforsamlingen skal peke ut nye valgmenn fra delstaten, som 14. desember gir sin stemme til ham og ikke Biden.

14. desember er datoen hvor alle valgmenn fra alle delstater i USA skal møtes for å velge ny president. Innen 8. desember må tvister rundt valget være løst og valgmennene pekt ut.

Ny strategi fra Trump-kampanjen

Det som skjer i Michigan, ser ut til å gjenta seg andre steder.

Nyhetsbyråene AP og Reuters skriver at Trump-kampanjen dropper strategien med søksmål og heller forsøker å presse valgstyrer til ikke å godkjenne eller beste fall forsinke valgresultatene, slik at tidsfristene i de lokale valglovene sprekker.

Torsdag ble ytterligere tre søksmål, i Arizona, Pennsylvania og Georgia, avvist.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt