NRK Meny
Normal

Vil presse Assad til samtaler for å få slutt på krigen

USAs utenriksminister John Kerry vil presse president Bashar al-Assad til samtaler med sikte på å få til en løsning på borgerkrigen i Syria.

USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry vil ha samtaler for å løse krisen i Syria.

Foto: Brian Snyder / Ap

– Vi er nødt til å forhandle til slutt, sier Kerry i et intervju med TV-kanalen CBS News idet borgerkrigen i landet går inn i sitt femte år.

Tidligere har USA krevd at Assad trekker seg uten vilkår, men framveksten av en felles fiende i terrorgruppa IS virker å ha endret USAs og Vestens syn på den syriske presidenten, skriver Reuters.

Fram til nå har den amerikanske linja vært at Assad har mistet all sin legitimitet, og at han må trekke seg.

Dermed er det nye takter fra Kerry i dagens intervju.

«Ulike former for press»

Syria president Assad med soldater

Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: HOEP / Ap

Ifølge Kerry samarbeider USA med andre land han ikke vil si navnet på, for å finne ulike diplomatiske løsninger på borgerkrigen i Syria.

– Vi prøver å finne ulike måter vi kan presse ham til å gå med på samtaler, sier Kerry i intervjuet som ble publisert i dag.

I 2012 forsøkte USA å få til FN-ledede samtaler i Genève for å stanse borgerkrigen. Samtalene strandet etter to runder, og siden har det ikke blitt planlagt nye diplomatiske løsninger.

SYRIA-CRISIS/ Civil Defence members and civilians search under rubble at a site hit by what activists said were barrel bombs thrown by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in al-Halek neighborhood of Aleppo

Syria er ødelagt etter fire år med krig. Dette bildet er fra byen Aleppo.

Foto: STRINGER / Reuters

Fire år med krig

Krigen i Syria har pågått i fire år, og står mellom regjeringsstyrkene på den ene siden og ulike opprørsgrupper på den andre. Den tydeligste av opprørsgruppene er terrorgruppa IS, som hevder å ha opprettet et kalifat i deler av Syria og Irak.

En USA-ledet koalisjon har siden i fjor angrepet IS i Syria og Irak fra lufta.

Over 215.000 mennesker er drept, og halvparten av landets befolkning er på flukt, ifølge FN. Mange av nabolandene har tatt imot hundretusener av syriske flyktninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt