NRK Meny
Normal

Skal lage «euromedisin»

Europas statsledere har toppmøte i Brussel i dag og toppen av agendaen står strammere budsjettregler og sanksjoner mot land som ikke overholder budsjettreglene.

EU-møte

Stemningen blant deltakerne, var i hvert fall lystig i dag - før diskusjonene startet. F.v. kommisjonens leder Jose Manuel Barroso, EU-president Herman Van Rompuy og den belgiske statsminsteren Yves Leterme.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Hege Moe Eriksen, Brussel
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Det betyr at det ligger an til hete diskusjoner om finanskrisen.

- Vi må forberede oss på fremtidige kriser, og til det trenger vi en robust redningspakke, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel i går.

I dag er hun på plass i Brussel sammen med 26 andre statsledere i EU. De skal drøfte forslag for å hindre nye greske tragedier i eurosonen.

Endringer i traktaten

Finanskrisen rammet EU med full kraft, og avdekket dramatiske svakheter i eurosonen.

En midlertidig redningspakke, et fond på svimlende 440 milliarder euro, ble stablet på bena i mai. Men fondet skal avvikles i 2013.

Nå vil Tyskland og Frankrike etablere en permanent ordning. Men da kreves en endring i den ett år gamle Lisboa-traktaten.

- Vi vil bare lykkes, dersom traktaten endres, slo Merkel fast i går.

Men hun møter motstand fra reformtrøtte medlemsland.

Tar 10 år

- Alle vet det at traktatsendringer tar 10 år, sier Karel Lannoo, forsker ved den anerkjente tenketanken CEPS i Brussel.

Han mener likevel det er nødvendig for å styrke eurosonen. Nye sanksjoner for å stramme opp land som bryter budsjettreglene med for store underskudd, er på trappene. Men det er ikke hele løsningen.

- Eurosonen er fortsatt et sårbart byggverk, sier Lannoo.

Han ser relativt mørkt på den felleseuropeiske fremtiden.

- Frankrike som er et nøkkelland, vil fortsatt ha 6, 5 prosent budsjettunderskudd neste år. Spania, Portugal og Hellas vil fortsatt slite, sier Lannoo.

Og mens Tysklands økonomi går så det suser, vokser gapet mellom landenes konkurranseevne. Det kan ødelegge eurosonen innenfra.

- Problemet er at noen bidrar mye mer enn andre. Plutselig kan Tyskland bestemme seg for at det ikke er verdt det. Hvordan det vil ende, vet vi først om et par år, sier Lannoo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt