Vil ikke bruke atomvåpen

Med mindre Nord-Koreas suverenitet og landegrenser blir truet.

North Korea Party Congress Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong Un legger begrensninger på bruken av atomvåpen. (Bildet er hentet fra Nord-Koreansk TV)

Foto: Uncredited / Ap

– Som en ansvarlig atomvåpenmakt, vil ikke Republikken bruke atomvåpen med mindre vår suverenitet er truet av et aggressivt land, sier Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Nord-Koreas øverste leder holder tale under partiets pågående landsmøte i Pyongyang, mens partimedlemmer og landets øverste militære ledere klapper og tar notater.

Ingen Kim – ingen trusler

Nord-Korea hevdet de testet atomvåpen for første gang allerede i 2006. Flere ganger har landet truet både Sør-Korea og USA med atomrakettangrep.

North Korea Party Congress Kim Jong Un

Landets ledere klapper entusiastisk og tar notater under Kim Jong Uns tale søndag. (Bildet er hentet fra Nord-Koreansk TV)

Foto: Uncredited / Ap

Analytikere hevder at Nord-Korea gjør dette for å skaffe seg oppmerksomhet rundt forhandlingene om landets atomprogram, men også for forsøke å skaffe seg sårt tiltrengt økonomisk støtte.

– Vårt parti og vår regjering vil bedre og normalisere relasjonene til de land som respekterer vår suverenitet og som er vennlige mot oss, selv om de har vært fiendtlige mot oss i fortiden, sier Kim Jon Un i en tale som blir vist på den statlige TV-stasjonen KRT.

Nye rakettoppskytinger

Kim fikk makten i Nord-Korea etter farens plutselige død i 2011. Og fortsatt regner man med at hans politikk går ut på å styrke sin posisjon som landets leder og diktator.

I mars ble landet igjen rammet av nye og tøffere sanksjoner fra FN. Bakgrunnen var nok atomvåpentest der man sende opp en langdistanserakett. Nord-Korea viser også at de har en ubåtflåte som er i stand til å sende opp raketter.

SISTE NYTT

Siste nytt