Solberg på grensen til Nord-Korea: – Veldig rar stemning her

PANMUNJOM (NRK): Nordkoreanske soldater klistret seg til vinduet da statsminister Erna Solberg besøkte grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

Nord-Koreanske soldater presset ansikt, hender og kameraer mot vinduene da Erna Solberg besøkte grensen mellom Sør- og Nors- Korea.

Nordkoreanske soldater tok bilder gjennom vinduet da Erna Solberg besøkte grensen mellom Sør- og Nord-Korea i dag.

Erna Solberg besøkte fredag morgen den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

FN-styrkene på stedet forteller at stemningen er veldig spent og sikkerhetsopplegget er stort rundt Solbergs besøk på grenselinjen.

Senterlinjen for den demilitariserte sonen går tvers gjennom T2 og et møtebord som står midt i møterommet. Her har nord og sør møttes for å snakke sammen, men sist det skjedde var i 2002.

På forhånd var det antatt at Nord-Korea ville sende to soldater for å spionere på følget med den norske statsministeren.

Soldatene var nysgjerrige og stakk nesene helt oppi glasset utenfor brakken Solberg befant seg i.

– Det er litt rart å bli sett på på denne måten og vite at vi er på dørstokken til det absolutt mest lukkede landet i verden, sier Erna Solberg til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsminister Erna Solberg og oberst James Minnich

Statsminister Erna Solberg og oberst James Minnich ble spionert på av nordkoreanske soldater da hun krysset grensen til Nord-Korea i grensebygningen T2 midt i den demilltariserte sonen Panmunjon mellom Sør- og Nord-Korea.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tok bilder av Solberg

Soldatene som sto på andre siden av vindusglasset hadde med seg kameraer og tok bilder av Solberg og den norske delegasjonen. De var opptatt av hva besøket gikk ut på.

Hun fortalte at hun opplevde situasjonen som spesiell og at det var en uhyggelig stemning.

Om lag tjue sikkerhetsvakter stod til enhver tid rundt Solberg i dette grenseområdet.Den spente situasjonen understrekes av rakettoppskytingen som skjedde fredag morgen lokal tid.

Oppskytingen mislyktes, opplyste Sør-Koreas forsvarsdepartement og det amerikanske militæret.

– Hvor stor trussel utgjør Nord-Korea?

– Det er en destabeliserinde faktor for hele denne regionen. Atompotensialet og rakettutviklingen de har hatt de senere årene, gjør at de virker utpressende mot nabolandene, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under klippet.

En nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes tidlig fredag morgen.
Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skulle den ballistiske raketten skytes opp fra Nord-Koreas østkyst i anledning fødselsdagen til Kim Il-sung

Mintes norske ofre for Koreakrigen

Solberg er i Sør-Korea for å fremme handelsforbindelser. Norge og Sør-Korea har mange forbindelser når det gjelder skipsbygging og verft og det er hovedhensikten med besøket nå.

Solbergs budskap under besøket er at disse eksportmarkedene blir viktigere i en norsk økonomi som er under omstilling og hvor Norge i framtiden er mindre oljeavhengige enn det de har vært til nå.

Statsministeren la fredag morgen ned en blomsterkrans på National War Memorial Museum i Seoul, til minne om de tre nordmennene som mistet livet under Koreakrigen.

– Norge har gjort en innsats i mange kriger som har funnet sted etter andre verdenskrig. Det er viktig å minne om at vi har en aksje i verdensfreden. Vi skal delta i operasjoner rundt om, saSolberg etter seremonien.

SISTE NYTT

Siste nytt