Hopp til innhold

Vil boikotte folkeavstemning om ny grunnlov

KAIRO (NRK): Egypt stemmer tirsdag og onsdag om en ny grunnlov som skal erstatte den som ble vedtatt under tidligere president Mohammed Morsi. Men det er langt fra den demokratiske optimismen som fantes i Egypt foran tidligere avstemninger.

Folkeavstemning i Egypt

Kopier av grunnloven til salgs på gata i Kairo. I dag og i morgen skal egypterne stemme.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Jeg vil ikke stemme fordi det er det gamle regimet som leder landet igjen, og de tok ikke makten på lovlig vis, sier Mohammed Samir, som er student ved Kairo-universitetet og en av dem som boikotter dagens folkeavstemning.

Mohammed Samir

Mohammed Samir vil boikotte folkeavstemningen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han støttet opprinnelig demonstrasjonene mot Mohammed Morsi, men ikke kuppet og all volden som fulgte. Nå har han få demokratiske illusjoner igjen.

– De bruker bare makt. Vi trodde ikke det var militæret som skulle ta over etter Morsi, sier han.

Han beskriver seg som en revolusjonær sosialist, og er et uttrykk for at de nye makthaverne her har støtt fra seg mange av de mer sekulære ungdomsaktivistene.

Flere av deres ledere er fengslet, og det har ikke vært noen skikkelig debatt rundt den nye grunnloven, kun en massiv kampanje i private så vel som statelig eide media for å få folk til å stemme.

Myndighetene frykter at grunnlovsavstemningen vil bli utsatt for terrorangrep og vold, og hundretusener av politi og soldater er allerede i gatene for å sørge for ro og orden.

Men allerede tirsdag morgen gikk en bombe av nord i bydelen Giza. Ingen skal ha blitt drept eller såret i angrepet, som skjedde like ved en rettsbygning.

Les: Egypt forbereder seg på folkeavstemning

Splittede islamister

Det muslimske brorskapet vil også boikotte dagens avstemning, og det samme gjør det mer moderate islamistpartiet, Et sterkt Egypt, etter at flere av deres medlemmer ble arrestert for å henge opp plakater mot grunnloven.

Men det mer ytterliggående islamistpartiet Al-Nour vil derimot stemme. De sier seg tålelig fornøyd med grunnloven, og var også med på å gi kuppet mot Morsi religiøs forankring i sommer.

Det har vært lite fokus på hva grunnloven inneholder, dagens avstemning er mer en folkeavstemning om det nye regimet i Egypt.

Et stort oppmøte vil ses på som et mandat til de nye makthaverne med forsvarsministeren, general Abdel Fatah al-Sissi, i spissen. Etter at alle utenlandsstemmene var talt opp, viste det seg at bare 15 prosent hadde møtt opp. Det er langt lavere enn tidligere.

Den midlertidige regjeringen mener det skyldes at poststemmer ikke var tillatt denne gangen.

Det er frykt for uroligheter og vold. Hær og politi har mobilisert over 200.000 mann for å sikre avstemningen som skal foregå over to dager. Det har vært flere eksplosjoner og bombeangrep i Egypt den siste tiden.

Les også: 19-åring drept i nye uroligheter i Kairo

Krigen i Ukraina kan gjøre Nato større, men hva sier de som er imot Nato?

Solberg om Rødt-utsagn: – Svekker tryggheten i Norden

Erna Solberg går ut mot Rødt-leder Bjørnar Moxnes' motstand til svensk og finsk Nato-medlemskap. – Norge må stå sammen med våre naboer i Finland og Sverige.