Hopp til innhold

To utenlandske fotografer drept i Misrata

To vestlige journalister er drept i et bombeangrep i Libya. To andre journalister skal være skadd.

Chris Hondros i Misrata, Libya

I dette bildet sees fotografen Chris Hondros i byen Misrata bare to dager før han døde av skader etter et angrep i samme by.

Foto: HO / Reuters

New York Times og flere andre medier melder at den prisbelønte britiske fotografen Tim Hetherington ble drept i angrepet. Amerikaneren Chris Hondros som ble alvorlig såret i samme angrep, døde senere på sykehus, bekrefter hans arbeidsgiver bildebyrået Getty Images til nyhetsbyrået AFP.

Tim Hetherington timer før han døde i Misrata, Libya

I dette bildet sees Tim Hetherington bare timer før han døde i det han klatrer ut av et bygg sammen med opprørere i byen Misrata i Libya.

Foto: PHIL MOORE / Afp

– Getty kan med stor sorg bekrefte at vår fotograf Chris Hondros er død. Hondros døde etter å ha blitt skadd mens han dekket urolighetene i Libya den 20. april, sier bildebyrået i ei pressemelding.

Også den britiske fotografens Hetheringtons død bekreftes av arbeidsgiver og familie. Magasinet Vanity Fair som frilanseren hadde jobbet for bekrefter at han døde under angrepet, og familien har sendt ut en kort uttalelse til flere medier.

– Det er med stor sorg vi har fått vite at vår sønn og bror fotografen og filmskaperen Tim Hetherington ble drept i dag i Misrata i Libya av en rakettdrevet granat. Tim vil bli husket for sine utrolige bilder og sin Oscar-nominerte dokumentarfilm. Tim var nå i Libya for å fortsette sitt pågående multimedia-prosjekt om humanitære forhold i krig. Han vil aldri bli glemt, skriver familien.

Fem sivile libyere drept

I tillegg skal minst fem sivile libyere være drept i angrepet, mens 60 mennesker er brakt til sykehus med skader. Mange av de sårede hadde skuddskader, melder BBC.

To andre utenlandske journalister ble også såret i angrepet, melder nyhetsbyrået AFP. Tilstanden til de to er fortsatt uklar. En av dem, Guy Martin, skal være alvorlig skadd.

LES: Hetherington killed in Libya

Journalistkollegene skal ha vært i Libya for å dekke kampene mellom Gaddafis styrker og oppprørsstyrker da de ble angrepet i byen Misrata like øst for hovedstaden Tripoli.

Det er uklart hva som nøyaktig skal ha skjedd. Bombeangrepet de utenlandske journalistene ble rammet av, skjedde ifølge BBC nær frontlinjen for kampene i den libyske byen.

Tim Hetherington

Tim Hetherington står blant annet bak den Oscar-nominerte dokumentarfilmen «Restrepo».

Foto: PHIL McCARTEN / Reuters

Misrata har vært under angrep fra Muammar Gaddafis styrker i seks uker.

Oscar-nominert

41 år gamle Hetherington er en prisbelønnet fotograf, og har dekket flere kriger og konflikter de siste årene. Han har blant annet jobbet med den Oscar-nominerte dokumentaren «Restrepo».

Dokumentarfilmen handler om amerikanske soldater som kjemper på slagmarken i Afghanistan.

Hetherington har både britisk og amerikansk statsborgerskap og har blant annet jobbet for magasinet Vanity Fair. Magasinet bekrefter til nyhetsbyrået AFP fotografen døde i Libya på onsdag..

Også den amerikanske presidenten Barack Obama har uttalt seg om dødsfallene. Før det var klart at også Chris Hondros hadde mistet livet uttalte presidenten seg via sin pressetalsmann.

– Gjør meg trist

Obama forsvarer krigshandlinger i Libya

Obama valgte å fortelle at han ble trist av å høre om journalisters dødsfall i Libya.

Foto: Saul Loeb / AFP

– Det gjør meg trist å høre at Tim Hetherington har blitt drept, sa Obama om det som hadde skjedd.

Det hvite hus kom også med en uttalelse da det var klart at også Hondros hadde mistet livet.

– Hans tragiske død understreker behovet for å beskytte journalister som dekker kriger og konflikter over hele verden, het det i uttalelsen.

Pressetalsmann for Obama understreket også dette i intervjuer med andre journalister.

– Journalister over hele verden risikerer livene sine hver dag når de holder oss oppdaterte og informerte, når de krever svar fra verdens ledere og ved at de gir de en stemme til de som ellers ikke ville hatt en stemme, sa talsmann Jay Carney.

12. mars ble Al Jazeeras fotograf Ali Hassan al-Jaber drept av regjeringssoldater i nærheten av Benghazi, øst i landet. Med dødsfallene til Huthrington og Hondros har tre representanter for den internasjonale presse blitt drept i Libya-konflikten så langt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt