Verdens første varmblodige fisk oppdaget

Forskere har oppdaget at en stor og fargerik «Opah» – Laksestørje – er i stand til å regulere temperaturen i hele kroppen. Det har de aldri sett før.

Varmblodig fisk

Forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har funnet ut at Laksestørjen som lever utenfor kysten av California er varmblodig i likhet pattedyr.

Foto: - / Afp

Varmblodig fisk

Marinbiolog Nicholas Wegner ved Southwest Fisheries Science Center viser stolt frem Laksestørjen som beviser at også fisk kan regulere kroppstemperaturen.

Foto: NOAA / Reuters

– Før denne oppdagelsen trodde jeg at dette var en treg fisk, som de fleste andre som lever i kalde omgivelser, sier marinbiolog Nicholas Wegner ved Southwest Fisheries Science Center som drives av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Han ble virkelig overrasket da han oppdaget at laksestørjen var i stand til å holde en høyere kroppstemperatur enn havet den lever i, skriver BBC.

– I og med at den kan varme opp kroppen, viser det at den er aktiv jeger. Det er også mulig for den å bevege seg over store avstander, Wegner.

Utnytter energi fra finnene

Da Wegner og kollegene hans studerte fisken fant de ut at den utnytter varmen som skapes når finnene beveger seg. Varmen bruker den til å varme opp hjertet, hjernen og andre organer mens den svømmer på dypt vann.

Andre typer fisk som tunfisk, kan varme opp enkelte deler av fiskekroppen, men aldri tidligere har forskere sett at en fisk er i stand til å varme opp hele kroppen.

Oppdagelsen kom som en stor overraskelse på teamet til Wegner fordi fisken i utgangspunktet er ganske treg, og fordi den vanligvis ligger på lur fremfor å jage byttet.

Bilradiator

Wegner gjennomførte forsøkene ved å måle temperaturen på ulike steder på fisken mens den var i havet. Teamet hans oppdaget at temperaturen i fiskens muskler var konstant 5 grader varmere enn i vannet – uansett om den befant seg på 50 eller 300 meters dyp.

Temperaturen i hjernen og hjertet var omtrent 3 grader varmere enn vannet, som stort sett holdt mellom 8 og 11 grader.

Forskerne oppdaget også at fisken er i stand til å utnytte varmen som genereres i finnene ved hjelp av et avansert system i gjellene som distribuerer det oppvarmede blodet rundt i kroppen.

Wegner sammenligner systemet med en radiator på en bil.

– Vi har aldri sett noe tilsvarende tidligere. Dette er en stilig innovasjon som gir disse dyrene en fordel, sier Wegner.

SISTE NYTT

Siste nytt