Hopp til innhold

Robert Mugabe ønsker å sitte til han er 94 år gammel

Zimbabwe går til valg om drøye tre uker. Det ser ikke folk fram til, selv om mange ønsker seg en ny president. Fredag ettermiddag kunne de følge Robert Mugabe på statsfjernsynet åpne valgkampen på en stadion i hovedstaden Harare.

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai smiler etter grunnlovsignering

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai var gode venner og smilte sammen da de signerte den nye grunnloven tidligere i år. Det har ikke vært et vanlig syn i Zimbabwe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Analyse av Tomm Kristiansen

Håpet om at Robert Mugabe skal gi seg er ikke blitt innfridd. Han har styrt Zimbabwe med hard hånd siden frigjøringen i 1980, for 33 år siden.

Nå vil han ha fem nye år, selv om han er 89 år gammel.

Men vil folket ha ham en periode til? Vil de ha en upopulær olding til president?

Mot ham står statsministeren Morgan Tsvangirai (61), som leder Bevegelsen for Demokratisk forandring, MDC. Men blir det noen forandring?

Valg og vold

Helst ville både Mugabe og Tsvangirai ha bedre tid. De ville ha valg i august. Det sa grunnlovsdomstolen nei til. Valget skal holdes i forlengelsen av at parlamentet trer av ved slutten av måneden.

Dermed ble valgdagen 31. juli, men blir det en voldsorgie også denne gang?

Valg er det farligste zimbabwere vet om, og det er blitt verre med årene etter som andre partier enn regjeringspartiet ZANU-PF nå får lov å delta.

Mugabe har brukt sikkerhetspolitiet til å rive opp MDCs valgmøter. Han etablerte en ungdomsmilits med vide fullmakter til å banke opp folk fra opposisjonen. Politiet så en annen vei.

Tortur ble benyttet, og dagens statsminister Morgan Tsvangirai kan alt om politiets røffe metoden.

Han er blitt arrestert utallige ganger. Ved sist valg, i 2008, var det så ille at han trakk seg. Han mente det ville være uforsvarlig å stille opp, siden medlemmene og medarbeidernes hans ble angrepet og krenket, jult opp og mishandlet av politiet.

Tvangskoalisjon

Men det omstridte valget endte med at Mugabe, presset av sine naboland, måtte gå med på å etablere en samlingsregjering hvor også MDC ble med.

Det hjerteløse tvangsekteskapet gjorde Tsvangirai til statsminister. Han, og et knippe andre MDC'ere ble tatt med inn i de luftavkjølte kontorer. Men fikk de gjort noe?

Mugabe tok seg, som før, av det meste. Han innkalte regjeringen kun når det var nødvendig.

Tryggere nå?

Kan zimbabwerne gå til valg med et trygt hjerte denne gang?

Mye kan tyde på det, for tonen er en annen. Mugabes opposisjon er ikke lenger en fiende der ute.

De sitter i regjeringen. Selv har han bedt sine folk om å gå til valg uten bruk av vold. Aktørene skal bruke «forente krefter» på å holde fred.

Og så har folk, for første gang, sett bilder av presidenten og statsministeren i godt lune, og ikke som fotografene pleier å vise; et par som ser ut til å være på skilsmissens rand.

Alltid Mugabe

Kan det hende at Mugabe vil tape valget?

Han gjorde det for to valg siden, men jukset seg til en seier. Idag er det ikke mange som tror Tsvangirai har flertallet bak seg.

Tiden som statsminister har vist at han ikke fikk gjort mye av det han lovet. De fleste har trolig innsett at Mugabe blir de ikke kvitt. Ikke før naturen går sin gang.

SISTE NYTT

Siste nytt