Hopp til innhold

Velger Taliban som karrierevei

Vanlige, unge menn velger Taliban som karrierevei for å kunne fø familien i Afghanistan. Fraværet av muligheter for den terroriserte sivilbefolkningen har skapt et godt rekrutteringsgrunnlag for Taliban og IS.

Unge gutter ser ut over Kabul i Afghanistan

Den siste tiden har Kabul blitt utsatt for flere dødelige angrep.

Foto: Rahmat Gul / AP

– Mange prøver å komme seg ut av landet fordi de er redde for sitt eget og familiens liv. Men det er blitt veldig mye vanskeligere de siste årene, sier landdirektør Terje Watterdal i Afghanistankomiteen.

Han har i en årrekke jobbet med Afghanistan, nå i siste omgang fra 2013. I NRK-programmet Urix forteller Watterdal at folk føler stor grad av håpløshet og har mistet troen på fremtiden.

Afghanistan-kommiteens landdirektør Terje Watterdal om situasjonen nå.

– De føler ikke at det finnes noen vei ut. En merker at folk er deprimerte, de har vanskelig for å konsentrere seg. Mye irritasjon, det er vanskelig internt i familier, mer krangler. Det er vanskelig å leve under konstant press over så lang tid som de har gjort her i Afghanistan, sier Watterdal som deltok i TV-programmet fra Kabul.

Voldsomme lidelser

Den siste tiden har landet blitt rammet av en rekke dødelige angrep, og flere mener dette skyldes at Taliban og IS konkurrerer om å slå til mot afghanere, utlendinger og utenlandske organisasjoner.

Tall fra FN viser hvilke voldsomme lidelser dette påfører befolkningen i Afghanistan.

I 2016 ble det satt ny rekord med 8531 døde og sårede sivile i ulike typer angrep.

De endelige tallene for 2017 er ennå ikke klare, men alt tyder på at de også kommer til å bli svært høye.

Afghanistan

Pårørende i Kabul begraver sine døde etter terrorangrepet lørdag 27. januar.

Foto: Rahmat Gul / AP

Arbeidsledighet fører unge til Taliban

Terje Watterdal mener at den uutholdelige sikkerhetssituasjonen kombinert med elendig økonomi bidrar til følelsen av håpløshet.

– Særlig ute på landsbygda, der det er en enorm arbeidsløshet.

Watterdal viser som andre til konkurransen mellom Taliban, som blir sterkere hvert år, og IS, som er en ganske ny aktør i Afghanistan.

Afghanistan Opium Survey

Fortsatt tyr mange afghanere til opiumsdyrking. Ifølge International Narcotics Control Board er minst 1 million afghanere avhengige av heroin.

Foto: Rahmat Gul / AP

Mangelen på arbeid, inntekt og sikkerhet for folk flest gjør rekrutteringsprosessen blant unge lettere for terrororganisasjonene, forklarer Watterdal.

– De er vanlige unge menn.

Han forteller om en 16-åring fra Kunar-provinsen som enten ville bli en del av politiet, komme seg ut av landet eller bli en del av Taliban.

– Det finnes ikke annet arbeid, ungdommen ser ikke noe håp. Fraværet av andre muligheter er en av grunnene til at Taliban klarer å rekruttere. Der kan de tjene litt penger slik at de er i stand til å overleve.

FILES-AFGHANISTAN-CONFLICT-SECURITY

Taliban hevder at de stod bak angrepet på Intercontinental Hotel i Kabul 20. januar. Den norske forskeren Arne Strand var blant dem som ble såret.

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Taliban som terrororganisasjon

Taliban har tatt på seg skylden for to av de fire siste terroraksjonene i Afghanistan. Watterdal mener det rimer dårlig med utsagn Taliban kom med i fjor.

– De sa de ville støtte opp om NGO-er som jobber her, at jenter skal få gå på skole, jenter kan godt jobbe innen helse og utdanning. De lovet også å prøve så godt de kan å ikke ta livet av sivile.

Afghanistan

Pårørende i Kabul begraver sine døde etter terrorangrepet lørdag 27. januar.

Foto: Rahmat Gul / AP

– Men det løftet er brutt. Det var et enormt antall som døde her sist lørdag. Det er usikkerhet om faktiske tall, og det er mulig at de er høyere enn rapportert, sier Watterdal.

Så langt er 103 mennesker bekreftet døde og 235 sårede i selvmordsaksjonen, der en ambulansebil med eksplosiver ble brukt som selvmordsvåpen.

SISTE NYTT

Siste nytt