SV vil ha omkamp om tvangsreturer til Afghanistan

Etter flere terrorangrep i Kabul de siste ukene, krever SV at myndighetene inntil videre stopper returene av asylsøkere fra Afghanistan.

Minst 103 mennesker livet og 235 såret i et bilbombeangrep i den afghanske hovedstaden på lørdag.

Foto: Rahmat Gul / AP

I løpet av det siste året har over 500 mennesker blitt drept i terrorangrep i Kabul, viser en oversikt fra NTB. Det er en virkelighet SV ikke ønsker å sende asylsøkere tilbake til.

Arne Nævra (SV)

Stortingsrepresentant fra Buskerud, Arne Nævra vil ha en stopp for returene til Kabul.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / Stortinget

– Det som har skjedd i det siste, med eksplosjoner og aktiv krigføring i Kabul-området, har ikke gjort saken noe mindre aktuell. Norske myndigheter må vurdere situasjonen på nytt, forteller Arne Nævra.

På lørdag mistet minst 103 mennesker livet og 235 ble såret i et bilbombeangrep i den afghanske hovedstaden. Taliban og IS hevder de står bak angrepene.

Karin Andersen

Karin Andersen er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Foto: NRK

– Hver eneste dag ser vi at situasjonen blir verre og verre. Alle internasjonale rapporter viser det. Myndighetene har ikke kontroll i Kabul og vi har ikke lov til å returnere folk til et sted der myndighetene ikke kan gi en rimelig beskyttelse til de som blir returnert, sier Karin Andersen som er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen og talsperson for SV.

Skrekkslagne returnerte asylsøkere

– Da de kom, var det glede og håp. De trodde de skulle få starte et nytt liv i Norge, men nå er det ikke slik lenger. De venter bare på å bli sendt ut av landet, forteller Ingrid Kragh Swang.

Hun jobber som frivillig med asylsøkerne ved Sevalstunet i Modum. Mellom 35 og 40 mindreårige asylsøkere bor her, mange av dem fra Afghanistan.

Ingrid Kragh Swang

Ingrid Kragh Swang jobber med asylsøkerne ved Sevalstunet i Modum. De har kontakt med flere av dem som har blitt returnert. De opplever volden i Kabul på nært hold.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Swang er bekymret for asylsøkerne som returneres til Kabul.

– Situasjonen der er helt horribel. Vi har kontakt med flere av guttene herfra som har blitt returnert. Mange lever i dette. I dag var jeg i kontakt med en gutt som var veldig nært bomben på lørdag. Han er skrekkslagen og tørr ikke gå ut. Slik er det med mange, sier hun.

– Ikke i Norges interesse

Det er Landinfo som vurderer sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jon Helgheim, stoler på at de allerede har tatt med de siste terrorangrepene i sine vurderinger.

Jon Helgheim

Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jon Helgheim.

Foto: Birgitte Simensen Berg / Drammen kommune

– Dette er dyktige fagpersoner, som har internasjonal anerkjennelse, som gjør denne jobben mye bedre enn det vi som politikere kan. Den vurderingen som Nævra nå vil at vi skal gjøre, er noe som gjøres hele tiden. Det syns jeg er rart at han ikke har fått med seg.

– Den informasjonen har jeg òg sett og den viser at det har blitt farligere, likevel konkluderes det med at det er tryggere i Afghanistan. For hver dag som går så kan man lett se at det er en alvorlig situasjon. Dette bidrar til at situasjonen kommer mer og mer ut av kontroll og det er ikke i Norges interesse, sier Karin Andersen.