Hopp til innhold

Våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig

Gledesscener brøt ut på Gaza da folk hørte at palestinske Jihad og Israel er blitt enige om en våpenhvile i dag. Israel takker Egypt for å ha meklet frem en våpenhvile og sier at «stillhet vil bli møtt med stillhet».

Gledesscener på Gaza etter at Palestinske Jihad og Israel er enige om våpenhvile

Gledesscener på Gaza etter at Palestinske Jihad og Israel er enige om våpenhvile.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Det var egyptisk TV som først meldte at det var enighet om en våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) på Gazastripen. Den skulle tre i kraft klokka 22.

Like etter kunngjøringen brøt det ut gledesscener på Gaza.

Israel takker Egypt for å ha meklet frem våpenhvilen, og sier at «stillhet vil bli møtt med stillhet», skriver Reuters.

Raketter

Det var usikkert om våpenhvilen var et faktum, ettersom det i halvtimen opp mot klokken 22 ble skutt opp flere titalls raketter fra Gaza mot Israel.

I en melding på Twitter tolv minutter etter at våpenhvilen skulle ha trådt i kraft, sa hæren at "de israelske forsvarsstyrkene fortsetter angrepene på Gazastripen".

– Situasjonen er veldig spent. Egypt har annonsert at det har blitt enighet om en våpenhvile. Vi er spent på hva som skjer på bakken, sa talsperson for Hamas på Gaza, Mohammed Hamada, til NRK.

Det ser nå ut som om våpenhvilen respekteres, og Al Jazeera har en reporter på bakken som melder at folk på Gaza feirer.

Lederen i Islamsk Jihad, Mohamad Al-Hindi, sier til Al-Jazeera at de har inngått en avtale med Israel om en våpenhvile. Et av punktene i avtalen skal være at Israel skal slutte å angripe sivile mål på Gaza stripen.

Palestinere redder høner ut fra ruinene til huset der et medlem av Islamsk Jihad bodde. Zeyad Selmis hus ble truffet i et israelsk luftangrep lørdag.

Palestinere redder høner ut fra ruinene til huset der et medlem av Islamsk Jihad bodde. Zeyad Selmis hus ble truffet i et israelsk luftangrep lørdag.

Foto: Fatima Shbair / AP

Fem dager

Israel går sjelden ut med bekreftelser på avtaler med grupperinger de ser på som militante, skriver Reuters.

Våpenhvilen Egypt har meklet frem, kom etter fem dager med israelske flyangrep og palestinske rakettangrep.

Avtalen innebærer en slutt på angrep mot sivile og rasering av hus, ifølge nyhetskanalen Al-Qahera.

Røyk og flammer stiger opp fra en bygning som var eid av et medlem av Islamsk Jihad, etter å bli truffet av et israelsk luftangrep.

Røyk og flammer stiger opp fra en bygning som var eid av et medlem av Islamsk Jihad, etter å bli truffet av et israelsk luftangrep lørdag.

Foto: Ashraf Amra / AP

På Gazastripen er minst 34 palestinere drept siden den israelske offensiven startet tirsdag. Rundt halvparten av dem er sivile, hvorav seks barn, ifølge palestinske helsemyndigheter. Nesten 150 er såret.

På israelsk side ble en 80 år gammel kvinne drept og to andre skadd da en palestinsk rakett traff en bygård i Rehovot sør for Tel Aviv torsdag.

Faren er ikke over

Faren for konflikt er ikke over, og kan blusse opp igjen allerede torsdag.

Da markerer flere titalls tusen nasjonalistiske og religiøse israelere den årlige flaggdagen med en marsj gjennom den muslimske gamlebyen i Jerusalem.

Palestinerne opplever markeringen som sterkt provoserende.

– Slik vi tidligere har sagt er Jerusalem og Al-Aqsa moskeen en rødlinje. Hvis det blir provokasjoner og Al-Aqsa moskeen blir angrepet, så er vårt budskap til Israel, at hele Palestina er klare til å svare på angrepene og forsvare Al-Aqsa moskeen, sier talspersonen for Hamas, Mohammed Hamada til NRK.

Mohammed Hamada er talsperson for Hamas på Gaza

Mohammed Hamada er talsperson for Hamas på Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt