Hopp til innhold

Valgvinner Mitsotakis i Hellas er klar til å «brette opp ermene»

Vinneren av valget i Hellas, Kyriakos Mitsotakis i Nytt Demokrati, lover å brette opp ermene. Den nye statsministeren sier han vil representere alle grekere som landets fremtidige statsminister.

Kyriakos Mitsotakis ser ut til å bli valgvinner i Hellas.

Kyriakos Mitsotakis ser ut til å bli valgvinner i Hellas.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Nytt demokrati ligger an til å få 39,8 prosent av stemmene. Sittende statsminister Alexis Tsipras' parti Syriza har 31,5 prosent oppslutning etter at 94 prosent av stemmene er talt opp.

Mitsotakis, som tilhører en av Hellas' mest kjente politikerfamilier, blir etter alt å dømme landets nye statsminister. I sin første uttalelse etter valget gjentok han sine valgløfter om å skape økonomisk vekst, arbeidsplasser og grobunn for bedre liv.

– Valgresultatet reflekterer ikke bare nasjonens ønske om å komme ut av krisen, men også at vi skal ta vår skjebne i egne hender, sier Mitsotakis.

Valgdeltakelsen var på kun 57 prosent. Ifølge BBC har det ikke vært så lav oppslutningen om et valg i Hellas på flere tiår.

Tilhengere av Kyriakos Mitsotakis feiret i natt i Athen.

Tilhengere av Kyriakos Mitsotakis feiret i natt i Athen.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Valgresultatet viser også at oppslutningen om det høyreekstreme partiet Gyllent daggry har falt betydelig. I 2015 var partiet det tredje største i Hellas. Nå ser det ut til å få en oppslutning på under tre prosent.

Utfordringer

Mitsotakis oppfordret også de hundretusenvis av grekere som har emigrert i løpet av den økonomiske krisen det siste tiåret, til å komme hjem.

Arbeidsledigheten i Hellas er den høyeste i EU. Blant unge er den på hele 40 prosent.

Om lag 400.000 av landets rundt 11 millioner innbyggere har forlatt landet – de fleste av dem er under 26 år.

Hellas vil også i mange år framover slite med enorm statsgjeld etter å ha fått kriselån i tre omganger på til sammen 289 milliarder euro (tilsvarende nesten 2.800 milliarder kroner).

Det vil ta flere tiår å betale ned gjelden. Det forutsetter også at budsjettene går med overskudd, slik at landet har noe å betale med.

Erkjenner nederlag

Statsminister Alexis Tsipras erkjenner å ha tapt valget, som er det første siden landet la kriseprogrammet bak seg. Tsipras tar selv ansvar for nederlaget.

Sittende statsminister i Hellas, Alexis Tsipras, har erkjent valgnederlaget.

Sittende statsminister i Hellas, Alexis Tsipras, har erkjent valgnederlaget.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Da venstrealliansen Syriza for første gang vant makten i Hellas i 2015, hadde Tsipras lovet å utfordre EU og landets kreditorer og bli kvitt spareprogrammene. Slik gikk det ikke. I likhet med sine forgjengere måtte statsministeren innordne seg de strenge kuttkravene med en trussel hengende over seg om at Hellas kunne gå konkurs og bli kastet ut av eurosonen.

– Vi godtar folkets dom. Vi har tatt vanskelige avgjørelser for å få Hellas dit det er i dag, og vi har betalt prisen for det, sier Tsipras.

SISTE NYTT

Siste nytt