Hopp til innhold

«Hundreårssnøfallet» i gang i USA

WASHINGTON (NRK): Snøen laver ned i den amerikanske hovedstaden og butikkene er tomme for melk og mye annet. Snøstormen kan ta liv og bli den verste på 90 år, advarer borgermesteren.

Washington DC

Det ser fredelig og fint ut, men snøværet som har begynt klokken 19 norsk tid er ikke til å spøke med, advarer myndighetene i Washington DC.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

– Jeg håper bare vi ikke mister strømmen, sier Elisabeth som er på det lokale supermarkedet i Washington-bydelen Chevy Chase for å sikre seg det nødvendigste før byen stenger.

– Det skal bli mye vind, og det bekymrer meg mest siden det kan føre til strømbrudd sier venninnen Charita. De to står i en lang kø for å betale og mener de har klart å sikre seg det de trenger til de neste dagene.

INGEN MELK I DAG:

Melkehyllene på supermarkedet i ettermiddag Chevy Chase, DC.

Foto: Tove Bjørgaas

I kjøledisken fortviler imidlertid Patricia.

– Jeg er på jakt etter melk, men det er ingenting igjen her. Hun mener folk hamstrer mer hysterisk enn de trenger når det kommer snø til Washington.

– Det er alltid slik når det snør her. Mange fra andre deler av verden bor i denne byen, og de er ikke vant til snø, mener kvinnen fra New York.

I HAMSTREKØ:

Charita og Elizabeth i Washington DC sikret seg det nødvendigste på et halvtomt supermarkedet fredag ettermiddag.

Foto: Tove Bjørgaas

Advarer mot dødelig uvær

Myndighetene understreker imidlertid at snøværet som begynte ved 19-tiden i kveld norsk tid ikke er til å spøke med:

– Dette er en et alvorlig uvær som kan bli det verste på 90 år og som kan ta liv. Jeg ber innbyggerne her i Washington om å handle deretter, sa borgermester Muriel Bowser på en pressekonferanse fredag.

85 millioner mennesker i 20 delstater bor i områder uværet Jonas vil passere, men det er Washington DC og området rundt som ifølge meteorologene vil bli aller hardest rammet.

SPO-OLY-XX-ANOC-GENERAL-ASSEMBLY-WASHINGTON-D.C.-2015---DAY-3

Washington- borgermester Muriel Bowser sier at uværet kan ta liv.

Foto: Larry French / Afp

I februar 2010 falt 45 cm snø over Washington på bare et par dager, og byen var lammet i en hel uke

Snømengdene nå kan bli nesten dobbelt så store. Jonas beveger seg langt somt nordover. Området rundt hovedstaden vil trolig må mellom 60 og 100 centimeter snø, men kraftig vind i morgen vil gjøre kjøreforholdene enda vanskeligere og øke faren for strømbrudd.

3 cm snø skapte kaos

Er en fra Norge, kan forberedelsene til snøfallet virke hysteriske, men i denne delen av USA der nesten ingen har vinterdekk og 3–4 millioner mennesker pendler inn til jobb hver dag, er det dramatisk med en meter snø.

Etter at 3 cm snø og is førte til full stans på motorveiene her onsdag kveld, tar myndighetene ingen sjanser.

Det er erklært unntakstilstand både i Wahsington DC og nabodelstaten Maryland.

T-baner og busser er satt ut av drift fram til mandag, Skolene var stengt fredag, og offentlige kontorer stengte klokka 12, like før det begynte å snø.

Philadelphia og New York vil bli rammet av snøfallet i morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt