Hopp til innhold

Utrydningstruede havskilpadder på fremmarsj

Kampanje for å endre fiskenett og skjerme strender har gitt gode resultater, ifølge greske forskere.

En grønn havskilpadde svømmer over et rev i Oahu, Hawaii

PÅ FREMMARSJ: En grønn havskilpadde svømmer over et rev i Oahu, Hawaii. Ifølge forskerne er det særlig havskilpadder av denne typen som nå blir flere.

Foto: Hugh Gentry / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Antallet plante – og dyrearter som har blitt utryddet på verdensbasis de siste årene har vært alarmerende høyt, og enkelte forskere har advart mot det som omtales som «en sjette masseutrydning», melder Sveriges Radio-programmet «Vetenskapsradion».

En ny studie gir imidlertid grunnlag for en viss optimisme.

– Det er noen positive tegn ved denne historien. Dette viser at vi bør være mer optimistiske når det gjelder tiltak man kan gjøre som et samfunn, sier Antonios Mazaris, økologiprofessor ved Aristoteles-universitetet i Thessaloniki.

Flere har blitt flere

Mazaris har ledet arbeidet med en fersk rapport, der forskere har undersøkt 60 områder der store havskilpadder ferdes over hele jorda.

Ifølge forskerne viser studien at antallet havskilpaddefamilier som har vokst den siste tiden, er høyere enn antallet grupper som har blitt færre.

Dette står i sterk kontrast til andre studier publisert de siste tiårene, som har vist at antallet store havskilpadder på verdensbasis lenge har gått kraftig ned.

Fjerner mynter fra magen til 25 år gammel havskilpadde i Thailand

Det er særlig mennesker som skaper utfordringer for havskilpaddene. Her fjerner forskere mynter fra magen til en 25 år gammel grønn havskilpadde i Thailand tidligere i år. Totalt 5 kilo mynter ble fjernet fra magen til «Bank».

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

På randen av utryddelse

Det finnes totalt sju arter av store havskilpadder, og det er bare én av disse som ikke har vært utrydningstruet i nyere tid. De forholdsvis trege dyrene kan leve i flere tiår, og enkelte arter kan veie opp mot 1,6 tonn.

Ifølge nyhetsbyrået er jakt, ødeleggelse av boområder og plastforsøpling noen av årsakene til at de største havskilpaddene har vært i ferd med å bli utryddet.

Nå har imidlertid en storstilt kampanje for å redde havskilpaddene gitt avkastning. Et av tiltakene som ser ut til å ha fungert, er å endre fiskenett slik at færre skilpadder setter seg fast.

Antonios Mazaris sier et annet velfungerende tiltak har vært å skjerme strender, slik at havskilpaddene får mulighet til å legge egg i fred. De siste årene har det også vært strengt forbudt å kjøpe og selge havskilpadder som mat i hele verden.

– Nesten blitt for mange

Ifølge forskerne vokser nå særlig bestanden av den grønne hawaiianske havskilpadden mye. Arten lever hovedsakelig i tropiske og subtropiske områder av Stillehavet og Atlanterhavet, og var nær utryddelse for 40 år siden.

Nå er imidlertid bestanden i ferd med å vokse for mye, sier Roderic Mast i Verdens naturvernunion.

– Nå har de så mange skilpadder at de nesten ikke vet hva de skal gjøre med dem, sier Mast, ifølge AP.

Havskilpadde med egg i Orissa i India

En havskilpadde av typen «Oliver Ridley», eller «bastardskilpadde», passer på egg på en strand i Orissa i India.

Foto: Asit Kumar / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt