Hopp til innhold

Utlyser nyvalg på Island

Partiet Lys Framtid trekker seg fra den islandske regjeringen etter at regjeringspartner Selvstendighetspartiet forsøkte å mørklegge en historie rundt en seksualforbryter hvor statsministerens far er innblandet.

Islands statsminister Bjarni Benediktsson

Statsminister Bjarni Benediktsson ble informert av justisministeren at hans far var innblandet i saken som forsøket å renvaske en advokat som var dømt for overgrep.

Foto: Angela Weiss / AFP

Fredag kveld opplyser Islands statsminister Bjarni Benediktsson at det blir nyvalg i løpet av kort tid. Nyvalget kan bli avholdt allerede i november.

Selvstendighetspartiet, som statsministeren representerer, og partiene Lys Framtid og Reformpartiet, har sammen dannet Islands trepartiregjering. Nå trekker altså Lys Framtid seg ut av samarbeidet etter kun 9 måneder.

Sentralt i saken står statsministeren og hans far, Benedikt Sveinsson.

Sistnevnte har undertegnet et brev til justisdepartementet der han anbefaler renvasking av en mann som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for å gjentatte ganger ha forgrepet seg på sin stedatter, fra hun var fem til hun hadde fylt 17 år.

Statsministerens far er venn av den dømte mannen.

Islandsk lov krever et såkalt anbefalelsesbrev fra venn eller annen nær forbindelse hvis en straffedømt person skal få sin «ære gjenopprettet», visket ut sitt kriminelle rulleblad og få tilbake fulle borgerrettigheter etter at straffen er sonet.

Hold brevskriveren hemmelig

Innledningsvis ville ikke justisdepartementet, som er ledet av justisminister Sigríður À. Andersen også fra Selvstendighetspartiet, avsløre hvem som hadde skrevet anbefalingsbrevet. Men etter en beslutning fra en parlamentskomité ble departementet tvunget til å avsløre at det var Benedikt Sveinsson som var avsenderen.

Vondt ble verre da justisministeren senere sa i et tv-intervju at hun i juli informerte statsministeren om at det var hans far som hadde skrevet brevet, men at ingen utover statsministeren fikk informasjonen.

Først mandag denne uken informerte statsministeren lederne for Reformpartiet og Lys Framtid om sin fars involvering, men unnlot å fortelle hva mannen som faren støttet var dømt for.

Det har det siste året vært sterk debatt rundt «renvaskingsloven», ikke minst om den skal kunne gjelde overgrepssaker.

Statsministerfaren Benedikt Sveinsson bekreftet i dag at han signerte anbefalelsesbrevet, som var ferdigskrevet idet han fikk det. Han sier også at han er svært lei seg for følgene saken har fått.

Islands statsminister Bjarni Benediktsson sammen med sin far under valgnatten 29. oktober 2016

Islands statsminister Bjarni Benediktsson sammen med sin far Benedikt Sveinsson under valgnatten i 2016.

Foto: Frank Augstein / AP

I strid med partiånden

Det var under et partimøte i går, torsdag, Lys Framtid besluttet å trekke seg fra regjeringen.

– Dette her er ikke i vår ånd, og alle var enige om denne beslutningen. Det kom som en fullstendig overraskelse. Korrupsjonen og uærligheten er helt utrolig, sier en partikilde til islandske medier.

Partiet uttaler i dag at de trekker seg ut av regjeringssamarbeidet på grunn av «alvorlig brudd på tilliten innad i regjeringen».

Regjeringskrise etter regjeringskrise

Den nåværende trepartiregjeringen, som det tok to måneder å komme til enighet om etter valget i 2016, tok over etter at den forrige regjeringen kollapset som følge av avsløringene Panama Papers brakte med seg.

Det viste seg nemlig at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson fra Fremskrittspartiet, sammen med kona eide et selskap som var registrert i et skatteparadis.

Selskapet hadde millionkrav mot de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing, hvis fall noen år tidligere forårsaket både regjeringskrise og nasjonal økonomisk krise.

Gunnlaugsson opplyste aldri om eierforholdet eller millionkravene verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

Statsminister Gunnlaugsson nektet først å trekke seg, og det var i noen dager full forvirring om hvem som egentlig var regjeringssjef. Nåværende statsminister Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet var da finansminister.

Fremskrittspartiet ble mer enn halvert i valget som fulgte, og Selvstendighetspartiet ble landets største parti og tok regjeringsansvar sammen med de to småpartiene, Lys Framtid og Reformpartiet. Regjeringskoalisjonen har kun flertall med én stemme i Alltinget.

Det er ventet at president Gudni Johannesson ber om at regjeringen sitter inntil en ny samarbeidsregjering er stablet på beina eller valg er avholdt.

SISTE NYTT

Siste nytt