Hopp til innhold

USA vil trene opp 12-15.000 syrere

USA skal trene opp en gruppe på 12-15.000 syriske opprørere som skal kjempe mot den ekstreme islamistorganisasjonen IS. Samtidig antydes det at krigen mot IS kan koste USA 100 milliarder i året.

Soldater fra Den frie syriske hær

Soldater fra Den frie syriske hær i kamp sør for Idlib tidligere i september. Bildet viser klart at opprørssoldatene mangler både våpen og utstyr.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Martin Dempsey

Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey under fredagens pressekonferanse i Washington.

Foto: Larry Downing / Reuters

Det sa den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey under en pressekonferanse i forsvarsdepartementet Pentagon fredag kveld.

I forrige uke la president Barack Obamas frem en plan for å trene og væpne moderate syriske opprørere i kampen mot islamistiske opprørere i landet.

Det antallet væpnede opprørere som ble diskutert da var rundt 5.000 soldater, noe det amerikanske Senatet sluttet opp om.

På fredagens pressekonferanse, der også forsvarsminister Chuck Hagel var til stede, sa forsvarssjef Dempsey at 5000 soldater ikke var nok.

– Fem tusen har aldri vært det endelige antallet. 12-15.000 er det vi tror er nødvendig for å kunne ta tilbake tapt territorium i det østlige Syria, sa Dempsey.

Dyrere enn planlagt

Samtidig kommer det også frem at USA krigføring mot IS blir dyrere enn det hittil har vært kjent.

Pentagon anslo i august i år at en aksjon mot IS i Irak ville koste 7,5 millioner dollar, nesten 50 millioner norske kroner, om dagen.

Etter at USA nå har trappet opp og utvidet krigen til også å gjelde Syria sier analytikere at kostnadene vil bli langt høyere.

Med omfattende bruk av avanserte krigsfly går taksameteret raskt i en moderne krig.

For eksempel skjøt USA tidligere denne uken ut 47 kryssermissiler av Tomahawk-klassen mot Syria.

De har en pris på 1,5 millioner dollar per stykk, og omregnet til norske kroner brukte USA dermed nesten en halv milliard på en natt bare på raketter.

I tillegg bruker USA det avanserte krigsflyet F-22 og det koster 68.000 dollar i timen i bruk.

– Jeg tror vi snakker om et tosifret milliardbeløp (i dollar, red anm.), og ikke et ensifret milliardbeløp, sier Jim Haslik, en analytiker ved Atlantic Council, til nyhetsbyrået AFP.

Dermed kan det se ut til at det som i utgangspunktet var ment som en mindre operasjon kan komme til å koste USA over 100 milliarder kroner i året.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldat fra Den frie syriske hær

En soldat fra Den frie syriske hærs Fajr al-Hurriya-brigade under kamper mot IS nord for Aleppo torsdag. Den frie syriske hær kjemper både mot Assad-regimet og mot IS. Det er disse soldatene som USA nå vil trene opp.

Foto: BARAA AL-HALABI / AFP

Kraftige bombeangrep i natt

I løpet av natten har den USA-ledede koalisjonen rettet kraftige luftangrep mot flere steder i Syria og Irak.

IS-tilhenger i Raqqa

En IS-tilhenger i Raqqa demonstrerte fredag mot amerikanske luftangrep.

Foto: Stringer / REUTERS

For første gang har det vært luftangrep mot IS-posisjoner i den sentrale Homs-provinsen i Syria, opplyser den London-baserte menneskerettighets-organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

I tillegg har det også vært en rekke angrep både nær Syrias største by Aleppo og ved byen Raqqa i det østlige Syria.

USA har ikke offentlig bekreftet angrepene, men en kilde bekrefter overfor AFP at angrepene foregår.

– Jeg kan bekrefte at amerikanske luftangrep er i gang i Syria, sa en kilde, som legger til at angrepene mot Irak og Syria nå pågår nesten kontinuerlig.

Britiske kampfly

Fredag kveld ga det britiske parlamentet sin støtte til å sette seks kampfly inn i angrepene mot IS i Irak. .

Seks britiske Tornado GR4-maskiner som i dag står stand by i Kypros skal settes inn i den amerikanskledede militæroperasjonen i Irak.

Storbritannias folkevalgte trådte sammen fredag til et ekstraordinært møte for å debattere deltakelse. Som ventet ble forslaget vedtatt med stort flertall av parlamentsmedlemmene.

Dette kommer til å bli et oppdrag som ikke vil ta måneder, men år. Men jeg mener vi må forberede oss på en slik forpliktelse, sa statsminister David Cameron under debatten før avstemmingen i parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt