USA sender saudiarabiske soldater hjem etter angrep på militærbase

I desember ble tre amerikanske soldater drept på en militærbase i Florida av en kollega fra Saudi-Arabia. Nå sender USA 21 saudiarabiske soldater hjem etter det de omtaler som en terrorhandling.

Justisminister Willam Barr

Den amerikanske justisministeren William Barr fortalte denne uken at amerikanske soldater har vært utsatt for et terrorangrep inne på en militærbase i Florida.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

De var kollegaer.

Samlet til middag på en militærbase i Florida en fredagskveld i desember. Blant dem var kadetten Mohammed Saeed Alshamrani fra Saudi-Arabia. 21-åringen var opptatt av å vise de andre soldatene voldelige videoer denne kvelden.

Han var en av 850 kadetter fra Saudi-Arabia som trener i USA.

Så trekker Mohammed Saeed Alshamrani frem et håndvåpen, kjøpt lovlig i USA. Kort tid etter er tre av hans amerikanske kollegaer drept og åtte såret.

Skuddene falt 6. desember i fjor. Gjerningspersonen ble selv drept av politiet.

Denne uken opplyste den amerikanske justisministeren William Barr at hendelsen var en terrorhandling. 21 saudiarabiske soldater ble mandag sendt hjem.

William Barr

Justisminister William Barr la mandag kveld norsk tid frem resultatene av etterforskningen.

Foto: J. Scott Applewhite / J. Scott Applewhite

Jihadistisk og overgrepsmateriale

USA stanset midlertidig all trening av saudiarabiske soldater etter masseskytingen ved Pensacola Naval Air Station i Florida.

De 21 som nå utvises fra USA knyttes ikke til hendelsen, men under etterforskningen ble det blant annet funnet jihadistisk og overgrepsmateriale hos soldatene som nå er sendt hjem.

Soldatene har drevet flytrening under oppholdet på basen, men er nå utvist fra treningen.

De skal ha samarbeidet med FBI under etterforskningen. FBI fikk også full støtte av Saudi-Arabia.

Justisminister Barr opplyser at Saudi-Arabia har besluttet at soldatene ikke er verdige til å ta offisersutdannelse i fly- og luftvåpenet etter å ha vært i besittelse av den slags materiale.

New York

Gjerningspersonen besøkte det nasjonale minnesmerket over 11. september i New York i november. Han skal også ha delt antiamerikanske og antiisraelske budskap via sosiale medier.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Besøkte minnesmerket for 11. september

Alshamrani skal ifølge amerikansk etterforskning ha handlet alene.

At 21 saudiarabiske soldater som har drevet flytrening i Florida nå sendes hjem, vekker vonde minner hos mange amerikanere.

11. september 2001 ble fire passasjerfly ble kapret av terrorister fra Al Qaida. Flere av kaprerne hadde tatt flytimer ved en flyskole i Florida.

Alshamrani besøkte det nasjonale minnesmerket over 11. september i New York i november. Han skal også ha delt en rekke antiamerikanske og antiisraelske budskap via sosiale medier, opplyste justisminister Barr mandag.

Et slikt budskap skal ha blitt delt også to timer før gjerningsmannen åpnet ild på militærbasen 6. desember.

iPhone

21-åringen skal ha delt antiamerikanske og antiisraelske budskap via sosiale medier. FBI har bedt Apple om å låse opp telefonen hans, uten hell.

Foto: Mike Blake

Har bedt Apple om å låse opp telefoner

Justisminister Barr sa mandag at de har bedt Apple om å låse opp to telefoner av typen iPhone, som tilhørte gjerningspersonen.

Alshamrani skal ha skutt også mot telefonen i et forsøk på å ødelegge den, forklarte Barr. Etterforskere fra FBI skal likevel ha lykkes i å sette den i stand igjen.

Apple skal ha gitt FBI tilgang til opplysninger fra gjerningsmannens kontoer på nettet, som var lastet opp i Apples eksterne lagringstjeneste iCloud, skriver avisen New York Times.

Å låse opp telefonen har derimot ikke Apple villet gjøre. Selskapet mener det undergraver deres krypteringsprogramvare.

Det har de senere årene vært en rekke tilsvarende konflikter mellom Apple og FBI, der etterforskere har ønsket å låse opp telefoner som tilhører mistenkte.

I 2016 ble en lignende sak løst uten Apples hjelp, ved at FBIs egne etterforskere lyktes i å åpne telefonen til en gjerningsperson som hadde drept en rekke mennesker i California, skriver BBC.

Mohammed bin Salman

Kronprins Mohammed bin Salman og Saudi-Arabias relasjon til USA ble satt på prøve etter drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Nå sender USA 21 kadetter fra landet hjem.

Foto: SAUDI ROYAL COURT / Reuters

Nordmenn trener også ved militærbasen

De 21 soldatene som er sendt hjem var ikke tiltalt i USA, opplyste justisminister Barr.

Han utelukket ikke at de likevel kan bli straffeforfulgt i Saudi-Arabia.

Pensacola Naval Air Station i Florida har drevet trening av utenlandske soldater i en årrekke. Piloter fra Saudi-Arabia startet sin trening der i 1995, ved siden av soldater fra blant annet Italia, Singapore og Tyskland, opplyser BBC.

Norske fly- og navigatørelever får også sin grunnutdanning på NAS Pensacola.

«All grunnleggende flygerutdanning gjennomføres for tiden i USA. De klimatiske forholdene i sørstatene er stabile, og gir dermed gode forutsetninger for en effektiv gjennomføring av utdanningen», heter det på Forsvarets nettsider.

Ifølge militærbasens egen nettside jobber det om lag 16000 militære og 7400 sivile personer ved basen. Rundt 200 av studentene ved basen er internasjonale.

SISTE NYTT

Siste nytt