USA og Sør-Korea er i gang med militærøvelsen

USA og Sør-Korea har innledet en stor militærøvelse som skal skremme Nord-Korea fra å fortsette den aggressive oppførselen.

Øvelsen er et svar på hendelsen tidligere i år, der Nord-Korea etter alt å dømme senket et sørkoreansk krigsskip. 46 sørkoreanske marinegaster omkom da skipet sank.

Både USA og verdenssamfunnet for øvrig har fordømt hendelsen, og dagens militærøvelse skal gi et avskrekkende signal til Nord-Korea, og hindre at slike angrep skjer i framtida.

Truer med atomvåpen

Nord-Korea har de siste dagene advart USA og Sør-Korea mot å realisere øvelsen og kalt den en provokasjon. Landets talsmann har uttalt at den planlagte militærøvelsen er en trussel mot verrdensfreden.

– Alle slike militærøvelser er utelukkende provokasjoner som har til hensikt å kue Den demokratiske folkerepublikken Korea med våpenmakt på alle måter, sto det i ei melding fra Nord-Korea rett før helga.

Landet har blant annet truet med å gjengjelde øvelsen fysisk ved hjelp av atomvåpen.

20 skip og 200 fly

Til sammen vil om lag 20 skip, inkludert det atomdrevne hangarskipet USS George, og 200 fly delta i øvelsen. I tillegg vil rundt 8000 personer fra de to landene stille som mannskap.

Fartøyene forlot de sørkoreanske havnene søndag morgen, lokal tid, opplyser nyhetsbyrået AFP.

– USS George Washington forlot den sørkoreanske havna rundt klokka sju søndag. De seiler mot Japanhavet for å delta i øvelsen, opplyser talsmannen for det amerikanske militæret overfor AFP.

Sørkoreanske myndigheter bekrefter at flere av deres skip forlot den sørkoreanske havnebyen Busan i dag tidlig, mens andre reiste fra havna i Jinhae for å delta i øvelsen.

Endret planene etter kinakritikk

Kina har kritisert USA og Sør-Koreas planer om å sette inn store militære styrker og mange skip på vestsiden av Korea-halvøya.

For å imøtekomme kritikken har øvelsen blitt flytten fra Gulehavet til Japanhavet, ifølge AFP. Framtidige militærøvelser vil imidlertid bli avholdt begge steder.

Militærøvelsen skal vare i fire dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt