Hopp til innhold

USA og Israel i Iran-samtaler

USAs president Barack Obama forsøker å berolige Israels statsminister Benjamin Netanyahu om den nye atomavtalen som er inngått med Iran. Men israelerne er svært skeptiske.

Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener atomavtalen som er inngått mellom Iran og de seks stormaktene Storbritannia, USA, Kina, Russland, Frankrike og Tyskland, er et historisk feiltrinn.

Foto: POOL / Reuters

Barack Obama ringte søndag til Benjamin Netanyahu for å diskutere den nye avtalen, opplyser Det hvite hus.

Netanyahu er svært kritisk til avtalen og kaller den et historisk feiltrinn som gjør verden til et farligere sted. Avtalen lar Iran ta et viktig steg mot å få verdens farligste våpen, advarer han.

Israelerne har gode grunner til å være skeptiske til Irans intensjoner, fastslår pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite hus. Men USA mener likevel at avtalen er veien å gå.

-Kan leve med uenighet

Amerikanerne er ifølge eksperter villige til å gå imot Israel i denne saken fordi de mener en internasjonal overenskomst med Iran er den beste måten å oppnå sikkerhet på, både for USA og for Midtøsten.

- Verdenssamfunnet må få inspektører på plass i Iran for å sikre seg mot at landet utvikler atomvåpen, påpeker senioranalytiker Alireza Nader ved tankesmia RAND Corporation. Og da må en avtale til.

- Selv hvis det oppstår en militær konflikt og enten USA eller Israel angriper Irans atomanlegg, vil ikke Irans kunnskapsbase bli utradert, sier Nader.

Ifølge ham er det usannsynlig at Israel vil angripe Iran på egen hånd og på den måten undergrave avtalen som nå er inngått. Et slikt angrep ville blitt oppfattet som svært provoserende av verdenssamfunnet.

Ulike interesser

At USA ikke er på linje med Israel i spørsmålet om Iran, kan forklares med at USA har bredere sikkerhetspolitiske interesser å ta hensyn til enn Israel, mener Fawaz Gerges, professor ved LSE.

- Det vi nå er vitne til, er en potensiell ny tilnærming mellom USA og Iran som kan føre til at hele det geostrategiske kartet i Midtøsten må tegnes på nytt, sier Gerges til MSNBC.

Ifølge ham er det håp om at Iran vil kunne spille en positiv rolle i andre konflikter i regionen dersom landet tas inn i varmen igjen. Spørsmålet er imidlertid hvordan Israel vil forholde seg til dette - samt land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som er minst like bekymrede for et styrket Iran som Israel er.

Telefonsamtale

I søndagens telefonsamtale kom Obama med løfter om tett dialog med Israel i tida framover, ifølge pressetalsmannen i Det hvite hus.

- I samsvar med vårt løfte om å samarbeide tett med våre israelske venner sa presidenten til statsministeren at han ønsker at konsultasjoner skal starte umiddelbart mellom USA og Israel om innsatsen for å forhandle fram en bred løsning, sier Earnest.

-De to lederne gjentok sitt delte mål om å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen, sier han.

I samtalen understreket Obama ifølge pressetalsmannen at målet er å få på plass en bred og varig avtale som sikrer mot misbruk av det iranske atomprogrammet.

Midlertidig avtale

Avtalen som kom på plass i Geneve i helgen, er midlertidig og gjelder i første omgang i et halvt år.

Den nye avtalen betyr at Iran fortsatt kan anrike uran. Men landet forplikter seg til å holde anrikingsgraden på rundt 5 prosent. Vanligvis er dette tilstrekkelig hvis uranet skal brukes i atomreaktorer til produksjon av strøm. Til atomvåpen kreves høyanriket uran med en langt større andel av isotopen uran-235.

SISTE NYTT

Siste nytt