USA: – Har styrker i Somalia

Amerikanske militærrådgivere har i hemmelighet vært i aksjon i Somalia siden 2007, opplyser en amerikansk regjeringskilde.

Soldater fra den afrikanske union

Soldater fra den afrikanske union (AU) på oppdrag utenfor Mogadishu 23. mars i år. De amerikanske soldatene i Somalia har så langt vært rådgivere for AU-styrkene.

Foto: AFP

Harold Clawson

Korporal Harold Clawson fra US Marines på vakt utenfor en moske i Mogadishu 3. april 1993. Bildet er tatt av frilansfotografen Dan Eldon. Eldon ble senere samme år steinet til døde i Somalia mens han var på oppdrag for nyhetsbyrået Reuters.

Foto: HO-Photo by Dan Eldon/Courtesy The Eldon Family / Reuters

Det er første gang USA innrømmer at landet har militære i aksjon på bakken i Somalia.

Regjeringskilden, som vil være anonym, sier til nyhetsbyrået Reuters at USA har hatt opptil 120 militære i aksjon i Somalia siden 2007.

Dermed går det amerikanske engasjementet i landet tilbake til tiden George W. Bush var president.

Uttalelsen viser at USA har vært i Somalia langt lenger enn det som tidligere har vært kjent, og at langt flere soldater har vært i aksjon.

I januar i år opplyste det amerikanske forsvarsdepartementet at USA hadde sendt «en håndfull» soldater til Somalia i oktober 2013. Da den opplysningen kom ble det oppfattet som første gang USA har gått inn i Somalia siden 1993.

Artikkelen fortsetter under bildet.

US Marines i Mogadishu

Soldater fra ÙS Marines på tokt i Mogadishu 5. februar 1993, før de amerikanske styrkene ble trukket ut.

Foto: Tannen Maury / Ap

«Black Hawk Down»

USA trakk alle sine styrker ut av Somalia etter at to amerikanske helikoptre ble skutt ned i hovedstaden Mogadishu og 18 amerikanske soldater ble drept.

Nedskytingen av de to helikoptrene resulterte i filmen «Black Hawk Down» fra 2001.

De amerikanske soldatene var sendt til Somalia tidlig på 1990-tallet for å hjelpe til med utdeling av nødhjelp i landet. Bildene av døde amerikanske soldater som ble trukket rundt i gatene i Mogadishu vakte avsky i USA og bidro til å skape et bilde av Somalia som et land der amerikanske styrker ville ha liten effekt.

Trapper opp ytterligere

Medlemmer av Somalias nasjonalhær

Medlemmer av Somalias nasjonalhær under et arrangement i Mogadishu tirsdag.

Foto: UN PHOTO / TOBIN JONES / AFP

USA planlegger nå å trappe opp innsatsen i Somalia for hjelpe regjeringen i kampen mot Al-Shabaab-militsen.

Så langt har de amerikanske styrkene samarbeidet med de rundt 22.000 fredsbevarende styrkene fra AU. Det er i hvert fall det som nå er blitt kjent; det spekuleres fra mange hold i at amerikanske spesialstyrker i flere år har vært i aksjon mot Al-Shabaab.

Nå vil USA sette inn ressurser på å hjelpe den somaliske hæren (SNA) som nå er under oppbygging.

– I neste budsjettår vil du få se en satsing på samarbeide med selve SNA, sier en representant for forsvarsdepartementet i USA til Reuters.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt