Hopp til innhold

USA frykter de ikke når flokkimmunitet: – Jeg er ikke redd for viruset, jeg er redd for sprøyta

Vaksineskepsis er utbredt i USA og spesielt blant innbyggere bosatt i distriktene. Her stemte flertallet på Donald Trump og mange tror også på konspirasjonsteorier.

Ekteparet

TROR IKKE PÅ FAKTA: Ekteparet Himmelberger tror på konspirasjonsteorier om koronavaksinen. De frykter at det blir sprøytet inn en chip som kan spore deg, og at magneter kan feste seg på kroppen til vaksinerte, selv om det finnes vitenskapelig dokumentasjon på at vaksinen er trygg og effektiv.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

– Jeg vil bare ikke ta den. Jeg er ikke redd for viruset, jeg er mer redd for sprøyta, sier Dennis Himmelberger.

Ektefellen Darlene nikker anerkjennende med. De to bor i Schuykill fylke, der 69,2 prosent av befolkningen stemte på Donald Trump ved presidentvalget i fjor.

Sola steker og smilene sitter løst hos ekteparet, som har hengt opp både det amerikanske flagget og et flagg til støtte for Trump utenfor hjemmet sitt. I de idylliske omgivelsene er det lite trafikk. Vi blir kun avbrutt av en tilfeldig fjellvandrer som går den naturskjønne og populære Appalachian trail, som passerer huset deres.

De begrunner skepsisen mot covid-19-vaksinen slik:

– Jeg har hørt for mange skrekkhistorier om hva som er i den og alt. Og vet du, de sier de kan spore deg, sier Darlene.

Hun er ikke alene om å tro på konspirasjonsteoriene som florerer på nettet.

Cafe

ØNSKER IKKE MUNNBIND: På flere forretninger i området der ekteparet bor, henger det skilt på dørene der det står at det enten er forbudt med munnbind innendørs, eller at man ikke bør gå inn om man vil holde avstand.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Vaksineskeptikere i distriktene

Selv om USA er preget av urbanisering bor rundt én femtedel av befolkningen, 60 millioner amerikanere, i rurale områder. Nå viser en undersøkelse fra amerikanske helsemyndigheter at disse innbyggerne i mindre grad lar seg vaksinere.

Ifølge rapporten kan de store forskjellene i vaksinasjonstilgang og dekning hindre prosessen med å få en slutt på pandemien. Mange NRK møter i området forteller at de ikke vil ta vaksinen fordi de frykter at den er farlig.

In this file photo taken on May 13, 2021, Ruthie Riccoban, 14, is inoculated with the Pfizer-BioNTech vaccine by Nurse Karen Pagliaro at Hartford Healthcare’s mass Covid-19 vaccination center at the Connecticut Convention Center in Hartford, Connecticut1. - US biotech company Moderna said on June 19, 2021, it was asking the US Food and Drug Administration for an emergency use authorization for its Covid-19 vaccine to be given to adolescents. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)

UNGE FÅR TILBUD: Vaksinen har vært tilgjengelig for alle over 12 år i lang tid. Her får en 14-åring injeksjonen på et vaksineringssenter i Connecticut.

Foto: Joseph Prezioso / AFP

Ekteparet Himmelberger forteller at de ikke stoler på verken myndighetene eller legen sin, som anbefaler at alle over 12 år vaksineres for å hindre spredning og alvorlig sykdom med covid-19.

De tror heller ikke på de offisielle tallene som viser at over 600.000 amerikanere har mistet livet sitt med covid-19 i USA.

– Det er det de sier. Men jeg vet ikke om jeg tror det, fordi de forteller alle at de døde av covid, selv om det var covid eller ikke, sånn at de kan samle inn mer penger. Jeg tror ikke på det, forklarer Dennis.

Sliter med å nå vaksinemålet

Rundt halvparten av alle amerikanere har nå fått en dose eller mer. Men selv om president Joe Biden har satt seg som mål at 70 prosent av den voksne delen av befolkninga skal være vaksinert innen 4. juli, hersker det tvil om det vil skje.

Nyhetsbyrået AP meldte nylig at Biden trolig ikke vil nå målet sitt. Eksperter har også tidligere uttalt at det å oppnå flokkimmunitet er lite trolig at kommer til å skje i USA.

U.S. President-elect Joe Biden speaks about plans to vaccinate the U.S. population during news conference in Wilmington, Delaware

AMBISIØST MÅL: President Joe Biden har som mål at 70 prosent av voksne amerikanere skal være vaksinert innen 4. juli. Det ser ut til å bli vanskelig.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Nathaniel Herr underviser i psykologi ved American University. Han forteller at årsakene til vaksineskepsisen i USA er sammensatte.

– Det er en sterk tradisjon for individualisme i USA. Det blir lært deg fra du er barn at du må passe på deg selv og gjøre ditt beste i konkurranse med andre, sier Herr.

Han legger til at det ikke harmonerer med en tid der amerikanerne blir bedt om å komme sammen og gjøre som myndighetene ber dem om.

Flere grunner til vaksineskepsis

Mens det for to måneder siden ble satt 2 millioner doser vaksiner daglig, har tallet nå falt til noen hundre tusen. I skrivende stund har 65 prosent amerikanere over 18 år mottatt minst én dose og vaksinen har vært tilgjengelig for alle over 12 år i lang tid.

– Det er ulike typer mennesker i USA som av ulike grunner er skeptiske til vaksinen. For afrikanskamerikanere er det en historie med medisinsk misbruk og eksperimenter uten samtykke. Og det gjør at de føler at de kanskje ikke tror at myndighetene eller det medisinske miljøet bryr seg om dem, sier Nathaniel Herr.

– På den andre siden har du, særlig blant hvite amerikanere, en manglende tillit til myndighetene av forskjellige grunner. Egentlig ikke så ulikt afrikanskamerikanere, som også mangler tillit, forklarer han, og viser til at mange av dem føler at valgseieren til Donald Trump ble frarøvet dem.

– Vet ikke om jeg tror på det

Dennis og Darlene Himmelberger tilhører den siste kategorien.

De mener Trump er den rettmessige vinneren av fjorårets presidentvalg, selv om de har faktaene mot seg. Tallenes klare tale viser at Joe Biden er den rettmessige vinneren av valget i 2020.

White House Holds COVID-19 Vaccine Summit

PRO TRUMP, MOT VAKSINEN: Donald Trump skrøt av vaksinestrategien da han var president. Han signerte blant annet en presidentordre om å sørge for vaksiner til amerikanske borgere før man hjelper resten av verden. Ekteparet Himmelberger støtter Trump, men vil ikke la seg vaksinere.

Foto: Tasos Katopodis / AFP

– Det finnes ikke en eneste mulighet for at Joe Biden vant det valget på en rettferdig måte. Det skjedde bare ikke, sier Dennis, og langer ut mot media og landets helsemyndigheter.

– Du sier at du ikke tror på media, men du sier også at du tror myndighetene kan spore deg og at det blir brukt deler fra fostre i vaksinen. Hvem fortalte deg det?

– Vel, det er jo overalt i nyhetene. Det er overalt, sier han.

– Så du tror på de mediene som forteller deg det?

– Vel, jeg vet ikke om jeg faktisk tror på det eller ikke, men jeg tar ikke sjansen på det, forklarer Dennis.

At han kan forebygge sykdom hos seg selv og samtidig beskytte andre ved å ta vaksinen, endrer ikke standpunktet hans, sier han.

– Er det noe som kan overbevise deg om å ta vaksinen?

Ingenting. Ikke engang du.

SISTE NYTT

Siste nytt