Hopp til innhold

Unike bilder av Aung San Suu Kyi

Se de unike bildene fra tiden før Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi forlot familien for å ofre seg helt for folket i Burma.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi lager mat under en båttur i Norfolk Broads i England sammen med familien.

Foto: The Aris Family Private Collection

14 av de siste 20 årene av livet sitt har hun sittet i husarrest i Burmas hovedstad Rangoon, fordi hun har jobbet for, krevd og ofret seg selv for demokrati i hjemlandet.

Disse unike fotografiene viser en Aung San Suu Kyi fra tiden før hun ble den verdenskjente demokratiforkjemperen. Her er hun ung, forelsket og en kjærlig mor.

Vises for første gang, på 65-årsdagen hennes i dag

Mange av bildene kommer fra den private samlingen til Suu Kyis avdøde mann, Michael Aris, som døde av prostatakreft i 1999.

De fleste av bildene, som tilhører Aris familiestiftelse, blir nå vist for første gang, for å markere og feire Suu Kyis 65-årsdag i dag.

De fleste av fødselsdagene de siste 20 årene har hun feiret uten sine to sønner og resten av familien. Alene i huset i Rangoon – omringet av piggtråd og væpnede soldater – har bursdagene kommet og gått.

Juntaen i Burma kommer tidligst til å sette henne fri i 2011, da hennes pågående dom er ferdigsonet.

Men ingen i Burma tror egentlig på at hun kommer til å bevege seg fritt ute i gatene neste år. Nok en gang vil juntaen komme opp med en tvilsom grunn til å holde Suu Kyi innesperret.

Den nåværende grunnen til at hun soner i husarrest, er fordi hun skal ha brutt den forrige husarresten ved å ha mottatt en mentalt syk amerikaner, som på eget initiativ tok seg til huset hennes .

I dag har hun til sammen sittet i husarrest i 14 år og 238 dager i løået av de siste 20 årene, skriver Den norske Burma-komité på sine nettsider.

Griller mat til familien i de engelske skogene

Ett av bildene viser en 26 år gammel og nygift Suu Kyi sammen med sin 25 år gamle mann Michael Aris hos sorenskriveren i Chelsea i London 1. januar 1972. Hos sorenskriveren ble de formelt gift, mens de i hjemmet til en venn etterpå ble velsignet i en buddhistisk seremoni.

På et annet bilde er Suu Kyi på familiebesøk hjemme i Burma for første gang siden hun fikk sin første sønn i 1973. Året etter får moren treffe barnebarnet som bodde sammen med mor og far i Oxford i England. Ett år gamle Alexander er i armene til bestemor Daw Khin Kyi, enke etter general Aung San – en revolusjonær burmeser som var sentral i landets frigjøringskamp mot Storbritannia.

I 1977 fødte Suu Kyi sin andre sønn, Kim, og brukte mye av tiden sin og kreftene sine på å være mor. På et bilde fra slutten av 1970-tallet sitter hun på huk sammen med sine to barn, ute på plenen til sin svigerfar i Skottland.

På et annet fotografi sitter Suu Kyi på huk og lager mat på en grill, under en båttur sammen med venner til Norfolk Broads.

Turte ikke forlate Burma for å besøke Aris

I løpet av 10 år etter disse bildene dro Suu Kyi tilbake til Burma. Hun forlot familien for å kjempe for det hun var og det hun trodde på. Det var hennes skjebne, sa hun, og familien aksepterte det. Før hun giftet seg med Aris sa hun: Jeg ber deg bare om én ting, at dersom folket mitt trenger meg, så skal du hjelpe meg å gjøre plikten min overfor dem.

I 1988 dro hun tilbake til Burma, først for å pleie moren, siden for å lede den demokratiske bevegelsen. I 1997 fikk Aris diagnosen prostatakreft, som senere skulle vise seg å være dødelig. Flere land og kjente personer, blant annet Kofi Annan og Pave Johannes Paul II, ba juntaen om å gi Aris visum for å besøke Suu Kyi i Burma.

Men de burmesiske makthaverne nektet Aris innpass, med begrunnelsen at de ikke kunne ta vare på ham. I stedet oppfordret juntaen Suu Kyi om å reise til Aris i Storbritannia. Hun satt da ikke i husarrest, men ble værende i Burma fordi hun ikke stolte på juntaens løfte om at hun skulle få slippe inn i landet igjen dersom hun dro.

Aris døde på sin 53-årsdag i 1999. Siden 1989, da Suu Kyi før første gang ble satt i husarrest, hadde de bare møtt hverandre fem ganger. Den siste gangen var i julen i 1995.

SISTE NYTT

Siste nytt