Hopp til innhold

– Her er jeg butikksjef, i Sverige hadde jeg vært heldig med deltidsjobb

OSLO/STOCKHOLM (NRK): Høy svensk arbeidsledighet kan avgjøre søndagens valg. Svenske Julia Pettersson har et klart råd til sine arbeidsløse landsmenn: – Skit i Sverige, kom til Norge.

Julia Pettersson foran rader med bukser i Carlings-butikken

SELVSTENDIG: Svensker som vil rett ut i jobb etter videregående har få muligheter i hjemlandet, sier Julia Pettersson. Selv flyttet hun til Oslo for å tjene gode penger og skape seg sitt eget liv.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Oppfordringen følges av en latter som høres helt ut på gaten fra den lille Carlings-butikken i Bogstadveien i Oslo.

Men hun mener det ikke bare på tull.

For fem år siden reiste 23-åringen fra Halmstad i Sverige til Norge for å forsørge seg selv.

– Jeg tror mange svensker flytter til Norge fordi de vil starte et voksent liv, skaffe seg leilighet og en jobb og klare seg selv, og det går ikke i Sverige for tiden, sier hun.

Hør intervjuet med Julia og kollega Isac Cederquist her:

Julie Pettersson og Isac Cederquist jobber ved Carlings i Bogstadveien. De tror unge svensker flytter til Norge for å bli økonomisk selvstendige og skape sitt eget liv.

MULIGHETER: Julia håper Sveriges politikere sørger for flere arbeidsplasser, men følger ikke særlig med på valget. Kollegaen Isac reiser hjem til Sverige for å stemme. Hør intervjuet med dem her.

Vi møter dem overalt. Unge, arbeidsvillige svensker som serverer kaffen vår, tar nattskiftet på kiosken, presser på oss altfor trange dongeribukser i klesbutikken og pleier syke og gamle på sykehus og eldrehjem.

I alt bor det om lag 80.000 svenske arbeidsinnvandrere i Norge.

– Vi kommer hit for å tjene penger og jobbe, sier Emma Kell.

– Kommer til Norge for å lykkes

Selv kom hun til Norge for to måneder siden og fikk jobb på under én uke. I hjemstedet Trollhättan var Kell én av de heldige som hadde jobb.

Mange hun kjenner mistet livsgrunnlaget da hjørnesteinsbedriften Saab ble lagt ned for noen år siden. I alt anslår 23-åringen at én tredjedel av hennes tidligere skolekamerater bor eller har bodd i Norge.

– Mange søkte jobb etter jobb etter jobb hjemme, og mange er arbeidsløse. Når man da vet at mange har hatt det bra her ( i Norge, red. amn.), tjent gode penger og gjort morsomme ting, så blir man lei av å være hjemme. Da søker man seg heller hit, der man vet at man kan lykkes.

Hør intervjuet med Emma og kollega Linnea Hansson her:

Svenske Linnea Hansson (t.v) og Emma Kell fikk begge jobb etter kort tid i Norge. Nå arbeider de på Espresso House på Majorstuen. Trykk på klippet og hør hvorfor de heller vil jobbe her enn i hjemlandet.

ETTERTRAKTET: Svenske Linnea Hansson (t.v) og Emma Kell fikk begge jobb etter kort tid i Norge. Nå arbeider de på Espresso House på Majorstuen. Trykk på klippet og hør hvorfor de heller vil jobbe her enn i hjemlandet.

Simon Aranda fra Salem utenfor Stockholm er én av de mange unge svenskene som søker jobb etter jobb etter jobb uten å få napp. Planen er å studere ved høyskolen etter jul, men i mellomtiden skulle han gjerne fått en jobb og tjent egne penger.

90.000 unge svensker uten jobb

Men etter tre måneder med aktiv søking er han fortsatt arbeidsledig.

– Det påvirker selvfølelsen, for det er viktig å ha en jobb. Jeg bor med mine foreldre nå, og jeg kjenner presset på at jeg ikke har penger til mat og sånn. Det er tøft, sier han når NRK møter ham på Arbetsförmidlingens kontorer i Hallunda.

Hør intervjuet med Simon her:

Simon Aranda håper å komme inn på høyere utdanning etter jul. I mellomtiden vil han jobbe, men etter tre måneder har han ennå ikke blitt ansatt noe sted. Her er han på arbeidsformidlingen i Hallunda.

SØKER OG SØKER: Hør hvordan det trange jobbmarkedet i Sverige rammer Simon Aranda (20) fra Salem utenfor Stockholm.

Ifølge Aftonbladet er 90.000 unge svensker i samme situasjon som Aranda: De får ikke jobb. 35.000 ungdommer har gått arbeidsløse i over seks måneder, og sysselsetting er ett av de heteste temaene i den svenske valgkampen.

En rekke statsvitere tror at det partiet som klarer å overbevise velgerne om at de har den beste arbeidslivspolitikken trolig stikker av med seieren søndag.

– Sysselsetting og jobb har alltid vært viktig i svensk politikk, sier statsviter Niklas Bolin ved Mittuniversitetet i Sundsvall til NRK.

  • NRK følger valget i Sverige. Få siste nytt her

Nå sliter statsminister Fredrik Reinfeldt med å overbevise velgerne om at han er rett mann til å løse problemene.

For åtte år siden brukte han begrepet «massearbeidsløshet» for å beskrive en arbeidsløshet på 7,1 prosent.

I dag er den på rundt åtte prosent, og flere observatører mener det kan koste Reinfeldt jobben at han ikke har lyktes med å få ned andelen arbeidsløse svensker.

Reinfeldt: – Vi vil slåss for arbeidslinjen til vi dør!

Selv håper han å overbevise velgerne om at tallet trolig ville vært høyere dersom det ikke hadde vært for den sittende regjeringens skattekutt og lavere arbeidsgiveravgift for unge. Alliansen, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna, viser også til at 340.000 flere svensker er i arbeid i dag, enn da tok over roret i 2006.

Reinfeldts valgløfte er at de skal sørge for at fem millioner svensker – 350.000 flere enn i dag – har en jobb i 2020.

Hør intervjuet med Julia Maria om hvorfor hun flyttet til Norge:

20 år gamle Julia Maria Ström fra Skara i Sverige har bare bodd i Oslo i knappe to uker. Hun jobber på Deli de Luca i Bogstadveien, og sier hun kom til Oslo for å jobbe og oppleve storbylivet.

PRØVE NOE NYTT: 20 år gamle Julia Maria Ström fra Skara i Sverige har bare bodd i Oslo i knappe to uker. Hun jobber på Deli de Luca i Bogstadveien, og sier hun kom til Oslo for å jobbe og oppleve storbylivet.

Alliansens oppskrift er skattekutt som skal gjøre det enklere å ansette folk, og endringer i velferdsordningene som belønner arbeid framfor trygd.

Under en radiodebatt på svenske P1 tidligere denne uken viste Reinfeldt sterke følelser da han forsvarte regjeringens linje.

– Dere kan ikke stoppe meg når det gjelder dette! Vi kommer til å slåss for arbeidslinjen til vi dør, nærmest ropte han og slo neven i bordet så vannflaskene ristet, skriver avisen Expressen.

Også i gårsdagens debatt på TV4 i Sverige var jobb ett av temaene som førte til høyest temperatur.

Mens Alliansens partiledere argumenterte hardt for at deres politikk har sørget for at Sverige kom helskinnet gjennom finanskrisen, avviste den rødgrønne blokken at dagens situasjon er noe å rope hurra for.

– Ledigheten er høyere enn sist måned, den er høyere enn i fjor og den er høyere enn da dere tiltrådte. Det drar dere rundt og feirer i Stockholm. Det er ikke mye å feire, sa Socialdemokraternas leder Stefan Löfven.

«Sossarna» vil gi ungdom jobbgaranti

Löfven lover at Sverige skal ha den laveste arbeidsledigheten i EU innen 2020, dersom Socialdemokraterna kommer til makten. Med andre ord må ledigheten ned fra åtte til rundt fem prosent om «Sossarna» skal klare å holde sitt løfte.

For å nå målet vil Socialdemokraterna ifølge NTB blant annet garantere ungdom jobb eller etterutdanning innen 90 dager. Et viktig virkemiddel er et omfattende traineeprogram med 25.000 stillinger for ufaglærte under opplæring i helse og omsorg og skole-fritidsordningen. Opplegget går ut på at de unge skal jobbe 75 prosent til tarifflønn og studere resten av tiden.

Men forslaget møter motstand fra fagforeningene, som tradisjonelt har vært Socialdemokraternas beste venner i arbeidslivspolitikken.

Aftenposten skriver at både Lärarförbundet og sykepleiernes fagforening frykter for medlemmenes status når tusenvis av ufaglærte ungdommer skal sluses inn i systemet.

– Helsevesenet er en kunnskapsbasert bransje og skal ikke brukes som en arbeidsmarkedsregulator, har Vårdförbundets leder Sineva Ribeiro tidligere sagt til SVT.

Löfven ligger an til å vinne

Men protestene fra fagforeningene ser ikke ut til å påvirke opposisjonens vinnersjanser.

Den rødgrønne blokken, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, har lenge ledet på meningsmålingene. Etter at flere målinger den siste uken har vist at gapet minsker, øker opposisjonen på nytt forspranget i en fersk måling Sifo har gjort for Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet har nå 47,5 prosent av velgerne i ryggen, mens de borgerlige regjeringspartiene har en samlet oppslutning på 41,3 prosent i Sifos siste måling.

Socialdemokraterna hadde størst framgang med 3,4 prosentpoeng, til 30,4 prosent.

Dersom tallene holder seg blir han etter alle solemerker Sveriges neste statsminister. Men selv om han skulle klare å holde jobbløftene sine, er det slettes ikke sikkert at svenskene i Norge vender nesen hjemover.

Mange har slått rot i Norge. Fått en god stilling. Startet en utdannelse. Møtt kjærligheten.

Sofie Lindman er én av dem.

– Nei, jeg kommer til å bli her. Jeg har startet på mitt første år i utdannelsen, og jeg har norsk kjæreste nå. Så jeg blir nok her, forhåpentligvis.

Butikkmedarbeideren Sofie Lindman kom til Norge for fire år siden for å jobbe. Nå har hun både kjæreste og studier i Norge, og håper å bli værende her.

FLERE MULIGHETER: Hør intervjuet med Sofie Lindman som kom til Norge for fire år siden for å jobbe. Nå har hun både kjæreste og studier i Oslo, og håper å bli værende her.

SISTE NYTT

Siste nytt