Hopp til innhold

Titusener flykter fra flom i Ukraina etter ødelagt demning

Rundt 80 tettsteder kan rammes av flom etter den ødelagte dammen i Sør-Ukraina. Ukrainske myndigheter hevder at russerne fortsetter sine angrep mens ukrainere evakueres.

Kakhovka-demningen i Kherson-regionen i Ukraina ble ødelagt natt til tirsdag. Begge sider av krigen skylder på hverandre.

Kakhovka-demningen i Kherson-regionen i Ukraina ble ødelagt natt til tirsdag. Begge sider av krigen skylder på hverandre.

Ukrainske myndigheter og vestlige land anklager Russland for å ha sprengt den store og viktige demningen Kakhovka.

Enorme mengder vann strømmer ut fra det store hullet i demningen og nedover elva Dnipro.

Ukrainske myndigheter kontrollerer den nordlige siden av elva, mens russiske styrker har okkupert den sørlige siden. Russerne har også kontrollert demningen siden den tidlige fasen i angrepskrigen.

Khakovka

ØDELAGT: Dette bildet viser hvordan vannet flommer ut fra Khakovka-demningen i dag.

Foto: AFP

Vannforsyning til Krim kan bli svekket

Store landbruksområder ligger i området som nå rammes av flom i krigssonen.

Ukrainske myndigheter sier at rundt 80 tettsteder ligger i flomsonen. Hele 40.000 mennesker kan bli nødt til å forlate sine hjem.

Kherson

VANNET STIGER: En innbygger i byen Kherson forsøker å ta seg fram i flomvannet.

Foto: AP

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal om lag 17.000 mennesker hittil har blitt evakuert fra den siden som ukrainerne kontrollerer.

De russiske myndighetene som okkuperer området Kherson sier at 22.000 mennesker i 14 tettsteder står i fare for å bli rammet av flom. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA.

I byen Nova Kakhovka sier myndighetene som støttes av Russland, ifølge Reuters, at vannet fortsetter å stige. Vannstanden er nå er hele 11 meter over det normale på dette stedet.

Kherson

STORE SKADER: Et område i Kherson står under vann.

Foto: AFP

Også i byen Kherson stiger vannet.

– Nå er vi uten strøm, uten gass, uten vann i springen, sier den 52 år gamle Iryna med tårer i øynene til nyhetsbyrået AFP.

Hun påpeker at dagliglivet nå er ødelagt. Grønnsakshagen hennes står under vann.

– Jeg ble evakuert fra det oversvømte tettstedet Antonivka. Skolen, stadion og veien var oversvømt, sier Lidia Zubova til Reuters.

Kherson

TUSEBER DRAR: Evakuerte fra flomvannet går ombord på et spesielt tog i Kherson.

Foto: AP

67-åringen ventet på et tog som skulle frakte de evakuerte bort fra området.

Vannet synker nå raskt i dammen. Dette har også vært den viktigste ferskvannskilden for Krim-halvøya som er okkupert av Russland. Nå er det fare for at vannforsyningen i kanalen dit kommer til å bli kraftig redusert.

Les også: – Ingen stor fare for atomkraftverket

atomkraftverk Ukraina
atomkraftverk Ukraina

Zelenskyj anklager Russland

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj sier at russerne gjennomførte en «intern detonasjon» i dammens strukturer.

– Russiske terrorister. Ødeleggelsen av Kakhovka kraftverk og dam bekrefter for hele verden at de må presses ut fra ethvert hjørne av Ukraina, uttaler presidenten.

Kakhovka

VOLDSOMME VANNMASSER: Et satelittbilde fra i dag viser situasjonen ved Kakhovka-dammen.

Foto: AP

Russiske myndigheter hevder at det er ukrainske myndigheter som selv har sprengt demningen i lufta.

De russiskinnsatte lokale myndighetene mener at demningen brøt sammen av seg selv på grunn av tidligere skader.

EU fordømmer angrepet på dammen på det sterkeste.

– Det representerer en ny dimensjon i Russlands grusomhet og kan være et brudd på folkeretten, heter det i en uttalelse.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller det en «skandaløs handling» som igjen viser russernes brutalitet i krigen i Ukraina.

Les også: Demning øydelagd i Ukraina: Ekspert meiner Russland har gitt opp offensive ambisjonar

Mener mye er uklart

Hovedlærer ved Stabsskolen, Geir Hågen Karlsen, sier til NRK at det er svært mye som er uklart rundt den ødelagte dammen. Han påpeker at det dreier seg om en svært kraftig eksplosjon.

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høyskole.

VIL VITE MER: Hovedlærer ved Stabsskolen, Geir Hågen Karlsen, mener det er for mye uklart rundt eksplosjonen til å trekke bastante konklusjoner.

Foto: Lokman Ghorbani

Det har vært nødvendig med grundige forberedelser og det er brukt store mengder sprengstoff.

– Jeg kan ikke se at ukrainerne ville ha noen militære fordeler av å sprenge dammen, sier Karlsen.

Han viser til dronebildene fra stedet, der det ser ut til at det har vært to eksplosjoner nærmest den siden som russerne kontrollerer.

– Men det er også vanskelig å se at de militære fordelene sett fra russisk side. De oppveier de store ulempene ved å ødelegge store områder langs Dnipro i lang tid framover.

Kherson

ØDELEGGELSER: Containere flyter i vannet i havna i Kherson by.

Foto: Reuters

Derfor ønsker den militære eksperten heller ikke å utelukke at dammen har brutt sammen på grunn av høy vannstand og skader som har kommet tidligere i krigføringen.

Hevder kampene fortsetter

Ukrainske myndigheter sier at Russland fortsetter å bombe den ukrainske byen Kherson. Det skal skje til tross for det pågående arbeidet med å evakuere sivile.

Kherson

KRIGSSONE: Ifølge nyhetsbyrået Reuters fortsetter den russiske bombingen av områder som er rammet av flom i Kherson-regionen.

Foto: Reuters

– Det russiske militæret fortsetter å angripe områder der det pågår en evakuering. Granatangrepene fortsetter akkurat nå, sa den ukrainske innenriksministeren Ihor Klymenko på ukrainsk TV tirsdag ettermiddag.

Han forteller også at to politibetjenter ble såret i den russiske beskytningen.

Han advarer samtidig om den økende faren som miner utgjør på grunn av stigende vannivå i området.

SISTE NYTT

Siste nytt