NRK Meny
Normal

Uganda forbyr «homo-organisasjoner»

Myndighetene i Uganda forbyr 38 organisasjoner som de beskylder for «å oppfordre til homofili».

Rolling Stone

Forsiden på det ugandiske nyhetsmagasinet Rolling Stone som offentliggjorde bilder av Ugandas «topphomser».

Foto: Stringer / Ap

Homofili er forbudt i Uganda, i likhet med 30 andre land i Afrika. Ifølge aktivister er det få afrikanere som tør å stå frem som homofile. De er redd for å bli fengslet og for å bli utsatt for vold, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ministeren med ansvar for etikk i Uganda, Simon Lokodo, sier til Reuters at organisasjonene som bannlyses, er organisasjoner som støtter landets homofile med penger fra utlandet. Han beskylder også homofile å «rekruttere» barn til homofili.

Navnene på organisasjonene er ikke offentliggjort.

Flere politikere i landet jobber med å innføre et omstridt lovforslag som kan føre til harde straffer for dem som lever ut sin homofile legning. Dersom loven blir innført kan de som oppfordrer til homofili og de som bidrar økonomisk, vente seg strenge straffer.

Dødsstraff

Det har tidligere vært foreslått dødsstraff for dem som bryter loven flere ganger, men i det nye forslaget ser det ut til å være utelatt.

Lovforslaget åpnet også for å straff for offentlig diskusjon om homofili eller for å leie ut bolig til en homofil person.

En mann som har kjempet for de homofiles rettigheter i Uganda, er Frank Mugisha. I 2011 ble han tildelt Rafto-prisen for sin innsats.

Komiteen leder sa at Mugisha og organisasjonen hans, SMUG (Sexual Minorites Uganda), setter livet på spill i kampen for grunnleggende menneskerettigheter.

– I mange afrikanske land er det en økende statsstøttet homofobi. Situasjonen i Uganda er særlig bekymringsfull, uttalte Siri Gloppen den gang.

Situasjonen ser ikke ut til å ha blitt enklere for homofile ugandere siden den gang.

Mandag beordret etikkministeren å stenge en konferanse om homofiles rettigheter ved et hotell like utenfor hovedstaden Kampala.

Politiet sperret av området i flere timer og holdt igjen deltagerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt