Hopp til innhold

Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stenger luftrom

Tyrkiske myndigheter sier landet vil stanse all politisk kontakt med Nederland.

En gang ble han sett på som en brobygger mellom Midtøsten og Europa. Nå blir han sarkastisk omtalt som den nye sultanen. Hvem er egentlig president Recep Tayyip Erdogan?

VISER STYRKE: President Recep Erdogan og hans regjering har nå bestemt seg for å kaste ut Nederlands ambassadør til Tyrkia. I denne videoen gir Urix et innblikk i hvem denne presidenten egentlig er.

Nederland er midt i en opphetet konflikt med Tyrkia etter å ha nektet den tyrkiske utenriksministeren og familieministeren adgang til landet lørdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har reagert med å kalle nederlenderne for «nazi-levninger» og «fascister», og truer landet med sanksjoner.

Mandag kveld ble konflikten ytterligere tilspisset.

Da varslet tyrkiske myndigheter at de vil stanse all politisk kontakt med Nederland på høyt nivå og utviser landets ambassadør til landet.

Stenger luftrom

Tyrkia vil også stenge tyrkisk luftrom for nederlandske diplomater inntil Nederland innfrir tyrkiske krav.

– Vi gjør akkurat det de gjorde mot oss. Vi tillater ikke at fly med nederlandske diplomater om bord bruker vårt luftrom, sier visestatsminister Numan Kurtulmus, ifølge Reuters.

Bakgrunnen for at de tyrkiske statsrådene ønsker å holde politiske møter i andre europeiske land, er neste måneds folkeavstemning i Tyrkia.

Folkeavstemningen vil kunne gi president Erdogan mer makt ettersom endringene vil innebærer at han blant annet kan bli sittende ytterligere i to femårs perioder.

Rev ned flagg

I tillegg til Nederland har Tyskland, Østerrike og Sveits satt ned foten for tyrkiske statsråder som ville holde politiske møter.

Etter at nederlandske myndigheter nektet den tyrkiske utenriksministeren og familieministeren adgang til landet, brøt det ut store demonstrasjoner i Nederland og i Tyrkia.

Utenfor det nederlandske konsulatet i Istanbul greide en demonstrant å ta seg opp på taket av bygningen, hvor han rev ned det nederlandske flagget og heiste det tyrkiske, ifølge AP.

REV NED FLAGG: Demonstrasjon utenfor det nederlandske konsulatet i Istanbul.

Foto: Yasin Akgul / AFP

Brende er bekymret

Mandag ettermiddag truet også tyrkiske myndigheter med å oppheve flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia:

– Tyrkia bør revurdere spørsmålet om grensekryssing som er nedfelt i flyktningavtalen som ble inngått med EU, sa Tyrkias EU-minister Omer Celik til det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at han er bekymret for konflikten mellom Tyrkia og Nederland.

– Det ene ordet tar fort det andre. Partene må jobbe for at dette ikke eskalerer ytterligere, sier Brende til NRK.

Ber landene roe seg

Temperaturen har de siste dagene vært så høy, at den franske utenriksministeren, Jean-Marc Ayrault har sett seg nødt til å be Tyrkia, Nederland og flere europeiske land om å besinne seg og ikke trappe opp konflikten ytterligere.

Den franske utenriksministeren mener Nederland ikke hadde noen god grunn til å nekte tyrkiske ministre i å delta på valgmøter i Nederland.

– Siden møtet ikke var en trussel mot offentlig orden, var det ingen grunn til å forby det. Med tanke på det spente forholdet mellom Tyrkia og flere EU-land, ber Frankrike landene om å besinne seg, sa Ayrault ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt