NRK Meny
Normal

TV-reporter drept av vulkanutbrudd

Eksplosive utbrudd i to store vulkaner i Guatemala og Ecuador har ført til unntakstilstand og masseevakuering. Tre mennesker er bekreftet døde.

Video Redningsarbeidere en omkommet journalist fra vulkanutbrudd

VIDEO: Redningsarbeidere henter den omkomne journalisten Anibal Archila (foto: Johan Ordonez/AFP, video: AP).

Pacaya-vulkanen sør for Guatemala City begynte å spy ut lava og steiner allerede torsdag ettermiddag, skriver nyhetsbyrået AP.

Landets hovedstad er dekket av et tykt lag aske, og den internasjonale flyplassen er stengt. President Alvaro Colom har erklært unntakstilstand.

Selv om utbruddet har avtatt noe, er det fortsatt hyppige eksplosjoner og et konstant askeregn over områdene rundt vulkanen. Guatemalas geofysiske institutt mener askeskyen er over en kilometer høy og driver mot nordøst.

En mann feier bort aske på fortauet i Guatemala City

En mann feier bort aske på fortauet i Guatemala City.

Foto: STR / Reuters

Drept på jobb

Anibal Archilas kameramann Byron Secaida

Archilas kameramann Byron Secaida overlevde utbruddet.

Foto: JOHAN ORDONEZ / Afp

En talsmann for landets krisekomité, David de Leon, forteller at journalisten Anibal Archila ble drept av en skur av brennende stein da han kom for nærme vulkanen.

De siste bildene av Archila på nyhetskanalen Noti 7 viser reporteren foran en elv av lava og brennende trær, mens han snakker om den intense heten. Archila ble bekreftet død fredag kveld norsk tid.

Ifølge CNN ble to innbyggere i landsbyen El Bejucal også drept av steiner fra vilkanen, som ligger rundt 30 kilometer sør for Guatemala City.

Tre barn, mellom sju og tolv år gamle, er savnet.

Minst 1600 mennesker i landsbyen nærmest vulkanen er evakuert, mens innbyggerne i hovedstaden blir bedt om å holde seg innendørs.

Video Journalist drept av vulkan - gjør standupen

Dette skal være de siste TV-bildene av journalisten Anibal Archila fra vulkanområdet.

Kraftig utbrudd i Ecuador

Samtidig har et kraftig utbrudd i Tungurahua-vulkanen i Ecuador ført til at hundrevis av landsbybeboere måtte evakueres.

Ifølge Ecuadors geofysiske institutt er askeskyen der hele 10 kilometer høy, og har stanset all flytrafikk fra Guayaquil-flyplassen i Ecuador til Lima i Peru.

Flytrafikken kommer imidlertid ikke til å bli lammet like lenge som den ble i Europa i april, sier vulkaneksperten Gustavo Chigna til AP.

Ettersom asken fra Pacaya og Tungurahua er veldig tykk, faller den raskt til bakken. Asken fra Eyafjallajökull på Island var tynn, og holdt seg derfor lenge i luften, forteller Chigna.

Video Vulkanutbrudd i Guatemala - natt til 29. mai

SE VIDEO: Ferske bilder fra i natt viser vulkanen Tungurahua i Ecuador som spyr ut lava og aske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt