Turister evakueres med båt fra skogbranner i Tyrkia

Etter fjerde dagen med massive skogbranner i Tyrkia har totalt seks mennesker mistet livet. Lørdag brøt det ut en ny stor skogbrann på det populære turiststedet Bodrum.

Turister i badebukse og bikinier ser på røyken som stiger opp fra en skogbrann like ved.

Turister på en ferieresort nær Marmaris i Tyrkia ser på røyken som stiger opp fra en skogbrann like ved. Lørdag ble turister i byen Bodrum evakuert etter at en ny skogbrann brøt ut.

Foto: Ilyas Akengin / AFP

Tyrkiske brannmannskaper kjemper mot massive skogbranner på fjerde dagen. To skogarbeidere som deltok i slukningsarbeidet i Antalya i sør, mistet livet lørdag, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Dermed har brannene denne uka krevd seks liv, hvorav fem i Manavgat og ett i Marmaris. Nærmere 600 mennesker er blitt skadd.

I Bodrum ved Egeerhavet ble enkelte hoteller evakuert som følge av trusselen fra skogbrannene. Kystvakten leder redningsoperasjonen, men myndighetene ba private båter om å bistå i evakueringsinnsatsen til sjøs etter hvert som nye branner brøt ut.

– Forlot området fort

Sigurd Alnes var i Bodrum da det lørdag klokken 13 lokal tid brøt ut en ny brann.

– Jeg fikk beskjed av tyrkiske venner, som fulgte med på de lokale nyhetene, at det var lurt å komme seg ut av byen så fort som mulig da brannen først brøt ut.

Sigurd Alnes

Sigurd Alnes

Foto: Privat

Så jeg forlot området ganske fort, sier Alnes, som nå er på flyplassen i Bodrum.

Da han forlot byen hadde brannen så vidt begynt, på en fjellside over byen. Nå har brannen spredd seg, blitt større, og nærmere.

Alnes sier at det har kommet inn meldinger om at veier er sperret så brannvesen skal komme frem, og at det gjør det vanskeligere å komme seg ut av området.

På Twitter ser man videoer av turister som blir evakuert fra byen, og store flammer som har hentet seg innover mot hus og hoteller. Byens ordfører Ahmet Aras ber folk holde seg unna gatene, og la være å kjøre på veiene med mindre det er helt nødvendig.

Varmen i landet kan også gjøre det vanskeligere å få kontroll på brannene. Alnes forteller det var 44 grader i Bodrum fredag.

Røyk fra en skogbrann oppover en fjellside over Bodrum.

Bilde fra da en ny skogbrann brøt ut i Bodrum klokken 13 lokal tid. Flammene har nå spredd seg.

Foto: Sigurd Alnes

Minst ti aktive branner

Siden onsdag har flammene slukt skoger og flere boliger i Tyrkia, kommet faretruende nær landsbyer og turistmål og tvunget folk til å evakuere.

Minst 101 branner har brutt ut under sterk vind og brennende hete, og 91 av dem er brakt under kontroll, opplyser landbruks- og skogminister Bekir Pakdemirli.

Tre av de aktive brannene herjer i provinsen Antalya – et yndet turistmål ved middelhavskysten, hvor vinden har gjort slukningsarbeidet spesielt vanskelig.

Et helikopter flyr over et skogbrannsområde og heller ut vann.

Et helikopter slipper vann over en skogbrann i nærheten av Manavgat i Antalya.

Foto: AP

Brannrammede distrikter i fem provinser er erklært for katastrofeområder av tyrkiske myndigheter.

I byen Manavgat, der flere hus alt er tatt av flammene, ble ytterligere to nabolag for sikkerhets skyld evakuert lørdag, ifølge Anadolu.

Brannrammede distrikter i fem provinser er erklært for katastrofeområder av tyrkiske myndigheter.

I byen Manavgat, der flere hus alt er tatt av flammene, ble ytterligere to nabolag for sikkerhets skyld evakuert lørdag, ifølge Anadolu.

Presidenten på besøk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøkte området lørdag og inspiserte skadene fra et helikopter.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser ut av et flyvindu. Fra vinduet ser man røyk stige opp fra skogbrann.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fløy over skogbranner i Manavgat i Antalya-provinsen lørdag.

Foto: AP

I en tale i Manavgat kunngjorde han at regjeringen vil dekke husleien for brannofre, samt gjenoppbygge boligene deres. De vil også få utsatt innkreving av skatter, trygdeavgift og låneavdrag, og småbedrifter skal få lån med null rente.

Antallet fly som deltar i brannslukningsarbeidet, er økt fra seks til 13 etter at Ukraina, Russland, Aserbajdsjan og Iran har kommet til unnsetning, ifølge Erdogan.

Flere tusen tyrkiske brannmannskaper og titalls helikoptre og droner bistår også.

En man går gjennom tykk røyk.

En man går gjennom tykk røyk som følge av en skogbrann nær Manavgat.

Foto: - / AFP

Skogbranner er vanlig i disse delene av Tyrkia i de tørre sommermånedene. I snitt har det brutt ut over 2.600 branner årlig de siste ti årene, men i fjor økte antallet til nesten 3.400, opplyser den tyrkiske jordbruksforeningen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etterforsker brannene

Tyrkiske myndigheter etterforsker brannene som brøt ut under den pågående hetebølgen, og forsøker å finne ut om noen av dem kan være påsatt.

En mann som ser på en stor flamme i en skog i Tyrkia.

En skogbrann herjer i landsbyen Kacarlar ved Manavgat i Antalya lørdag.

Foto: AP

Intens varme på over 40 grader er varslet de neste dagene både i nabolandet Hellas og langs den tyrkiske sørkysten.

Flere middelhavsland er rammet av skogbranner, og på Sicilia i Italia kjempet brannmannskapene lørdag mot titalls branner i heten. Rundt 150 mennesker ble evakuert fra to strandområder i byen Catania sent fredag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt